Koning Twitter

Twitter bestaat 5 jaar! Hoera voor Twitter!
Ikzelf deel mijn liefde en leed al 1399 dagen (dat is bijna 4 jaar), van 21 mei 2007, met mijn volgers. De tijd vliegt.

Twitter was in het begin een redelijk abstract ding. Ik postte redelijk stomme berichtjes, had geen volgers en eigenlijk kon het mij ook niet echt boeien. Ondertussen is dat sterk veranderd… Ik tweet redelijk gericht over wat mij bezig houdt. Wat ik eet, hoe het op het werk gaat, wat ik rond me zie in de natuur en de avonturen van Desmo en tot voor kort Donut. Ik durf als eens de hashtag #bierkunde gebruiken om zo mijn idee over een bepaald bier te delen, of #autospot als ik een coole auto gezien heb. Ik word gevolgd door mensen die op de ene of andere manier gelinkt zijn aan wat mij bezig houdt. Mensen die min of meer dezelfde denklijnen hebben, die met dezelfde zaken bezig zijn.

Ik heb in die jaren volgers bijgekregen, volgers verloren. Maar ik heb ook echte vrienden leren kennen via twitter. Mensen waarmee ik al nekeer in het echt afspreek.

Twitter is gegroeid doorheen de jaren. Oprah en Ashton rondden de kaap van 1 miljoen volgers en kwamen daarmee in het nieuws. En ook in ons landje sprongen bekende mensen op de twitter-kar. Twitter werd op die manier meer en meer een eenrichtingsverkeer. In plaats van interactie tussen tweeps, door mentions, @replies of retweets kwam er een stroom van ideeën en links op gang. Twitter werd een gerichte stroom in plaats van een wervelend water.
Ook de media heeft het Twitter-gebeuren opgepikt. TV-programma’s worden tijdens de uitzending becommentarieerd, door het gebruik van hashtags en twitterwalls. Discussies over #idool11 of #7dag zorgen voor volle tijdslijnen, waardoor ook de mensen zonder TV er worden ingezogen.

Vandaag was het De 7de Dag op Eén, en was er een item over Twitter. Over de verjaardag. En over Twitter in de Wetstraat. Daarin mocht onzer aller @VincentVQ opdraven, als twitteraar van het eerste uur. En kreeg hij de titel van “Koning Twitter” toegekend.
Agh, het is maar een kort stukje in de 7de Dag, en wat stelt het allemaal voor?
Maar toch, meer en meer krijg ik kleine irritaties van dergelijke dingen. Twitter is van ons allen en voor ons allen. Wil je het gebruiken, gebruik het. Leer de klappen van de zweep en treur niet als je een volger minder hebt. Krijg je een mention of een retweet, wees blij! Maar vooral, life goes on, offline.
Vincent is reeds 1 jaar en bijna 3 maand een tweep. Begonnen net voor de verkiezingsstrijd losbarstte, maar blijven hangen in tegenstelling tot vele andere politici. En hij doet wat wij allen doen. Hij tweet waar hij mee bezig is, of het nu vanuit de Wetstraat is, vanuit zijn tuin of vanop een of andere voetbaltribune. En ja, hij heeft veel volgers, en daardoor invloed. Maar om hem Koning Twitter te gaan noemen?

@VincentVQ Koning Twitter? Hahahahaaa ma jongens toch! Wie doet die research?? #7dag

Dat twitterde ik deze ochtend. En ik kreeg reactie. Van De 7de Dag zelf, maar ook van anderen.

@ntone @VincentVQ voel u geroepen en doe een suggestie. Mss is er een nieuwe toekomst voor u weggelegd? #7dag

De reactie van @dezevendedag. Een nieuwe toekomst? Ik wil geen Koning Twitter worden. Helemaal niet!
Maar wat me lichtelijk/mateloos irriteert is het opdraven van mensen als VincentVQ die het nekeer gaan zeggen hoe het zit met twitter. Twitter is van ons allen, niet alleen van een celeb die het gebruikt.
En OK, toegegeven, @vincentvq heeft een massa volgers, die hem volgen omwille van zijn bekendheid. En door die massa volgers heeft hij “influence”. Beïnvloedt hij mijn of uw leven? Neen. Maar het algoritme van Klout kent hem wel veel influence toe. Omdat hij veel volgers heeft, en omdat daardoor hij ook veel geretweet wordt, veel op zijn links geklikt wordt etc.

Was het niet interessant geweest om gewone tweeps aan het woord te laten? Geen specialisten-ter-zake, niet Koning Twitter, maar gewone alledaagse tweeps. Mensen die ‘s ochtends vloeken op de NMBS, ons laten weten of het lekker was wat er op hun boterhammekes lag, delen wat hun huisdier nu weer heeft uitgespookt. De democratie dat twitter is, en niet het gebruik/misbruik van 1 persoon.

En inderdaad, Twitter is voor allen, je doet er mee wat je wil. Er zijn geen regels of wetten. Wil je eenrichtingsverkeer dan kan dat. Maar gelukkig mag ik omwille van die regels ook mijn irritatie spuien. En er over bloggen.
Ik hoop dat er volgende keer een leukere insteek is op programma’s als de 7de dag.

(Het lijkt wel alsof ik alsmaar meer een hekel krijg aan @VincentVQ…)

13 Replies to “Koning Twitter”

  1. en dat is ook de sterkte van een medium als twitter, iedereen blijft min of meer gelijk. Iemand met veel macht in de offline wereld kan door middel van één tweet een nobody online worden. Het internet is in vele gevallen nog steeds, power to the people.

  2. Op wie heb je t Marnik?
    Indien over mij, helemaal niet… ik stel niet dat ik er had willen zitten/beter had gezeten, maar wel dat er interessantere mensen zijn, ‘normale’ mensen die toffe dingen doen met Twitter…

  3. Wow tijd gaat wel enorm snel. Het is dus nu al 5 en half jaar geleden dat Twitter haar entree heeft gemaakt. Het begon daarentegen pas een hype te worden in 2009. Dus ze hebben wel eerst drie jaar nodig gehad om een echt groot gerespecteerd platform te worden. Nou ik ben benieuwd wat de volgende hype is.

Comments are closed.