Waarom blijft friet duur als aardappel goedkoper wordt?

Minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) onderzoekt de prijs van een pakje frieten. Hij wil nagaan of die prijs wel correct is. De frietkotbazen zijn allesbehalve opgezet met het initiatief. Zo staat het te lezen in de Standaard.

Nu heb k ook zo nen hele resem vragen da al nen helen tijd in mijn hoofd zitten. In mijn vorige job kwam ik geregeld bij varkensboeren. In de varkenssector is het zo erg, dat een 2 maand geleden meer dan 40% van de varkensboeren puur op verlies werkten. Ze lieten liever hun stallen leeg, dan vlees met verlies te moeten verkopen. De voerprijzen waren gestegen, de energieprijzen waren gestegen etc. En de vleesprijs? Die was erbarmelijk laag! In diezelfde periode steeg de prijs van spek in de GB bij mij op de hoek verschillende keren, zodat ik nu ongeveer het dubbel betaal voor 100gr spek dan 3 maand geleden.

De slaboeren kloegen ook. 19cent voor een krop verse sla. In de GB? ?¢‚Äö¬¨1,89 voor diezelfde krop sla. Waar blijft dat geld dan plakken?

De Boerenbond heeft een reeks prijzen in grafiekjes gegoten, vergelijkingen tussen producentenprijs en consumentenprijs. En wat valt op? Als de productieprijs stijgt, dan stijgt de consumptieprijs ook. Maar als de productieprijs daalt, dan stijgt de andere gewoon rustig door. De boer verdient minder, jullie betalen meer.

Voor wie kan, koop rechtstreeks bij de producent! Zo ben je zeker van verse waren, heb je rechtstreeks contact met de persoon die de patatjes, prei of bloemen heeft gekweekt, kan je eventueel nog iets bijleren. En jullie worden er alletwee beter van. De producent krijgt een betere prijs, en toch betaal jij minder!

Voor leuke adresjes voor verse groenten, fruit, vlees, melk, roomijs en bloemen, zet iets in de comments, of mail me. Ik heb al de adresjes zelf al getest :p

11 Replies to “Waarom blijft friet duur als aardappel goedkoper wordt?”

 1. En ik zwijg nog van’t vlees. Waar is den tijd dat mijn oma per koe kocht en de rest van’t jaar vlees uit de vriezer had 🙂

 2. moest dienen boer zijn sla bij u brengen of al de moeite moeten doen, dan zou hij meer personeel nodig hebben etc… en dan zou die sla ook geen 19cent meer kosten…

  gemakzucht, en da kost geld en dan moet ge er nog eens winst op maken want voor u schoon ogen geven ze het ni weg punt

 3. ge moet alles delen door drie en dan zit ge aan de kostprijs maar om winst te maken moet ge die vermenigvuldigen met 3, anders geraakt ge er niet aan uit… ge gaat ook ni voor de verniet werken he.

  Ik spreek ni in het algemeen he, want een jeans van 300 euro heeft geen 100 euro gekost om die te maken he, da zijn gewoon omhoog gevallen mensen tis duur dus das goed, der zijn zotten genoeg die da kopen, satus?!

  ma in dees gevallen qua sla enz kunt ge da zo wel aanzien

 4. en dan is er nog vadertje staat dat daar tussen zit in dienen prijs en dat zal bij uwen boer wel niet het geval zijn??

 5. gemt gelijk saeys. ‘k Heb da nooit gesnapt dat mensen zoveel geld willen uitgeven aan kleren en dan voor de rest staan te wenen dat ze niet kunnen sparen. Nuja, ze doen maar. Ben al LANG geleden gestopt met mij ‘t aan te trekken.

 6. Moet hier toch op reageren, ik voel mij geviseerd.

  To each his own I guess?
  Ik kan mijn geld dumpen in kleren EN terwijl sparen voor een huis EN een nieuwe auto kopen, want ik moet thuis niet weg.

  Wat is het toch leuk thuis wonen.

 7. Dat ge u geviseerd voelt das u ding… ‘t was allesinds niet naar u bedoelt.

  En op de rest, no comment.

 8. Nee ge moet u niet geviseerd voelen, ‘t is niet op u.
  ‘t Is op de weners die zagen dat ze te weinig geld hebben.

Comments are closed.