Dankoe

Vlam deed een  enquête naar het zuivelgebruik van Vlamingen tussen 18 en 30 jaar. Daaruit bleek dat zuivel als iets vanzelfsprekends gezien wordt, maar dat de jeugd er nog maar weinig over weet én de voeling met de oorsprong ervan mist.   Daarom werd een ludieke actie gedaan, het #dankoe festival. Kort samengevat, elke keer de hashtag #dankoe gebruikt werd kregen de koeien extra perks. Voer op een gouden schoteltje, een pedicure, live muziek. Over het “festival” zelf ga ik mij niet uitspreken. Ik heb er wel mijn gedacht over, maar ze hebben mijn nummer bij Vlam…

Behalve koeien die een plezante dag hadden, was de hashtag ook goed voor wat opiniestukjes van bedenkelijke inhoud (onwetendheid kent geen grenzen blijkbaar….)  en reacties van usual suspects zoals Biteback.  Ik heb op twitter al het stukje dat in Knack verscheen van de nodige duiding voorzien en op gedoe zoals Biteback reageer ik liever niet meer, zij houden toch vast aan hun leugens.

Wat me elke keer weer zwaar valt wanneer er aandacht is voor de veehouderij (zij het een actie, zij het een nieuwsbericht),  is hoe groepjes als Biteback erop springen en een blik leugens open trekken. Maar goed, het werkt voor hun, spijtig genoeg.
Wat me nog zwaarder valt is dat ik intelligente mensen, waar ik ooit zelfs naar opkeek, zie diezelfde leugens verspreiden. Mensen die zelf maar al te snel reageren op hoaxes met de boodschap om eerst te checken voor je iets deelt die nu zelf met graagte volstrekte leugens delen. Plots is er de nood niet meer om te checken…

Wil je geen melk drinken? Goed voor jou. Wil je geen vlees meer eten? Ok, je moet niet van mij. Maar neem je beslissing gebaseerd op feiten.  Valt het je emotioneel zwaar om een dier te eten? Geen enkel probleem. Maar leg jouw keuze niet op aan anderen. Wil je echt weten hoe het er op de boerderij aan toe gaat? Vraag het ons. Wil je eens op bezoek komen? Dat kan! Voor mij als vleeseter en zuiveldrinker is het niet moeilijk om respect te tonen voor zij die dit niet doen. Waarom voelen de veggies en vegans toch die nood om anderen hun overtuiging op te dwingen?

One Reply to “Dankoe”

  1. Ik zit al 9 jaar met een koemelkallergie en mis het nog elke om eens echt verse melk te drinken.
    Ik heb ook helemaal niks tegen veggied en vegans, maar soms denk ik ‘had ik de keuze maar’.
    En inderdaad, stap eens binnen bij een boer. Ik ken er genoeg die hun beesten behandelen als kinderen, ook al gaan ze naar de slachtbank. Maar vooraleer ze daar belanden, hadden ze een schoon, heel schoon, leven.

Comments are closed.