(TT) : Opvang, mulching of zij-uitworp?

Gras maaien kan volgens 4 verschillende methodes. De meest gebruikte is opvang, gevolgd door (in volgorde) mulching, achter-/zij-uitworp.
Wat is nu het beste? Wel, daar bestaat geen juist antwoord voor, omdat iedere methode zijn specifieke eigenschappen heeft.

Wanneer we gras gaan opvangen, zijn we direct na het maaien voorzien van een mooi verzorgd gazon. Het grasmaaisel kan op de composthoop, naar het containerpark, of als je middenin de velden woont, ergens in een ploegvoor, of verspreid tussen de rijen mais. Bij het opvangmaaien plegen we ook een beetje roofbouw, we snijden de topjes van het gras, maar laten niets achter.
Opvangmaaiers zijn meestal rotatieve maaiers, uitgerust met een grasvanger. Dit kan een stoffen zak zijn, of een plastieken bak. Mijn voorkeur gaat uit naar een stoffen zak. De basis van iedere opvang is dezelfde. Het mes werpt het gras naar achter in de zak/bak. Extraatjes, zoals het John Deere Turbo-star systeem, zorgen ervoor dat de opvangkwaliteit sterk verbeterd. Om goed op te vangen moeten we zorgen dat er veel lucht kan passeren van mes naar zak. Het gras blijft in de zak, de lucht gaat doorheen de zak weg.

Bij mulching gaan we het afgemaaide gras versnipperen zodat het doorheen de grasmat op de grond valt. Daar worden de grassnippers afgebroken in ondermeer stikstof en water, wat terug opgenomen wordt door de grasstruikjes. Bij mulching plegen we dus geen roofbouw. Het grote voordeel aan mulching is de tijdswinst. We hebben geen bak die vol kan geraken, dus ook geen bak die we terug leeg moeten maken. Ook ritjes naar het containerpark hoeven niet langer.
Bij een mulchmaaier moeten we vooral letten op een goed mes en een goed chassis van de maaier. Iedere fabrikant heeft zo zijn eigen idee daarover. Toro werkt met een normaal chassis waarin “kickers” geplaatst worden. Het gras wordt via die kickers telkens opnieuw over het mes geblazen. John Deere werkt op de echte mulchers eerder met een ringvormig chassis,?Ǭ† waarin een wervelwind gecree?ɬ´rd wordt die ervoor zorgt dat de grassnippers steeds rondom vliegen en zo meermaals gesneden worden. Wat nu het beste is laat ik in het midden.
Een gouden regel bij het mulchen is de 1/3de regel. We kunnen maar 1/3de van onze grashoogte echt verwerken. Bij een gazon van 6cm, kunnen we 2cm afmaaien, versnipperen en doen verdwijnen in de grasmat. Maaien we meer af, dan gaan we pakjes bovenop het gras zien liggen. Ook bij nat weer kunnen we niet maaien, maar dit is toch sowieso niet goed voor onze gazon.

Zij-uitworp en achteruitworp maaiers worden nog zelden verkocht. Dit is de eerste maai-methode die toegepast werd. Een heel simpel systeem van maaien en wegwerpen. Gevolg hier is dat het afgemaaide gras bovenop onze grasmat komt te liggen, en zorgt voor verstikking.

Zo, we zijn weer wat wijzer. Een van de volgende keren zal het gaan over mulchen en mos, en wat nu juist waar is in dit verhaal.

One Reply to “(TT) : Opvang, mulching of zij-uitworp?”

Comments are closed.