(TT) : De ecologische tuin – Houtwal

In de ecologische tuin is een van de basissen het hergebruiken van afval uit de tuin. Dit kan bijvoorbeeld door composteren en mulchen.

Een andere manier van afval hergebruiken is het opbouwen van een houtwal. Ik heb gisteren al mijn snoeiafval van het afgelopen jaar mooi opgestapeld en bezit nu een leuke houtwal! Dit is een herbergzame plaats voor kleine beestjes, vogels gaan er misschien een nestje in bouwen, wormpjes, kevertjes en andere insecten gaan tegen de grond stillaan zorgen voor de vertering van het hout.

Hoe ben ik te werk gegaan?

afbeelding2-002-medium.jpg

Eerst de ruimte vrij gemaakt. Je ziet de 6 houten paaltjes die ik ga gebruiken om de nodige steun te geven aan de houtwal.

afbeelding2-003-medium.jpg

De houtwal halfweg. Nadat ik de ruimte vrij heb gemaakt, heb ik de 6 paaltjes geplaatst, met in het midden ong 50cm ruimte. Het snoeihout heb ik dan laagje per laagje opgestapeld tussen deze paaltjes. Na elke laag heb ik mijn gewicht gebruikt om het hout wat te compacteren.

afbeelding2-007-medium.jpg
De houtwal is afgewerkt. Al mijn snoeihout is nu mooi opgestapeld tussen de paaltjes, en vormt een dichte wal. Alles is zowat afgewisseld van materiaal, haagbeuk, rozensnoeisel, hazelaar etc. Dit zorgt ervoor dat de wal goed dicht is. De fijnere takken van de hazelaar dichten de gaten in de haagbeuk etc.

afbeelding2-011-medium.jpg

Desmo inspecteert de houtwal.

2 Replies to “(TT) : De ecologische tuin – Houtwal”

  1. Grote werken aan ‘t doen precies? Als ge een zwaar werk hebt en ge hebt hulp vandoen, ik ben in cong?ɬ© 🙂

Comments are closed.