(TT) – Eliet Doorzaaicombi

Misschien geen directe tuintip voor de particulier, maar toch, here goes…
Ik heb gisteren de kans gehad een Eliet DZC750 te testen. Deze machine combineert verticuteren, doorzaaien en rollen in 1 machine.

De machine algemeen :
De machine die ik getest heb was een prototype waarop het huidige productiemodel is gebaseerd. Enkele details verschillen zoals de plaatsing van batterij en hydraulisch systeem, en het vermogen van de motor.
De basis is wel exact dezelfde. De machine rust in transportstand vooraan op een enkel neuswiel, achteraan op stalen rollen, bekleed met rubber. In werkstand word het neuswiel opgeheven, waardoor de verticuteer-unit in positie zakt, evenals de zaadgeleiders en trilplaatjes.
In tegenstelling tot de voorganger (die gebouwd was rond een Kubota TF-70) is de machine hydrostatisch aangedreven. Dit resulteert in een draaicirkel van 0 en een ongelooflijke wendbaarheid. De krachtbron is een Honda GX270 van 9pk. Op het productie-model is deze motor vervangen door een 13pk Honda.

De machine in onderdelen :
De verticuteer-unit is van de gekende Eliet-kwaliteit. Deze is uitgerust met PPM (Permanent Puntige Messen) zoals de Eliet standaard verticuteurs. De werkdiepte is traploos instelbaar. Ik heb gereden op ongeveer 2cm, wat voor deze gazon goed genoeg was. Het afval wordt overtop weggeslingerd en via een vijzel langs de rechterkant van de machine afgevoerd.

Na de verticuteer-unit volgt het zaai-systeem. Het zaad wordt zo goed mogelijk rechtstreeks in de gesneden gootjes gebracht. De zaadbak is uitgerust met een roer-systeem en ook weer een traploos regelbare zaaddosering.
Het zaai-systeem wordt gevolgd door trilplaatjes die eventueel gemiste zaadjes in de gootjes trillen.

Achteraan rijdt de machine op 1 stalen rol in 2 delen die elk apart aangedreven zijn. Deze rollen de gootjes dicht waardoor het zaad in een beschermende cocon zit. De rollen dienen ook om te sturen.
Elk handvat aan het stuur heeft een regeling voor de richting en snelheid van de rol. Op de demo-machine was de afregeling niet schitterend wat duidelijk te merken was in bochten naar links.

De werking :
In transportstand rijdt de machine ongelooflijk rustig. In werkstand rij je voornamelijk rechtdoor. Draaien is geen aanrader, omdat de messen in werking zijn.
De doorzaai-werking is ook zeer eenvoudig, zelfs ik reed na een kwartier op automatische piloot. Een tuimelschakelaar zet het elektronisch systeem in werking (openen van zaadbak, heffen en zakken van neuswiel). Via een hefboom op het linker-handvat wordt de riem opgespannen die de verticuteer-unit, vijzel, trilplaatjes en roerder aandrijft, en een contact in werking gesteld dat dan de zaadbak opent en het neuswiel optrekt. De messen snijden een 2cm diep, het zaad komt in de gootjes terecht en het gootje wordt dichtgerold.

Nadien :
De gazon zag er gewoon geverticuteerd uit. Het zaad zit in de gootjes te wachten op de eerste regen, klaar om onkruid en mos te verdringen. Ik ben benieuwd naar het eindresultaat, en zal het jullie hier dan ook meedelen.

Eindconclusie :
Topmachine. Ik moet mijn liefde voor Eliet-machines niet verbergen, maar hier hebben ze mij echt verbaasd. Het geheel ziet er vrij lomp uit, maar zodra je de stuurboom vast hebt weet je beter.
Ook de werking is verbazend.
Voor de pro die in een nichemarkt wil springen, bestel dringend zo een DZC! Het zal je geen windeieren leggen!

PS : Fotos volgen nog!