Biofuels of niet? Raakt ecologie ons nog?

Waar sommigen de toekomst zien met enkel biofuels, zien anderen dan weer geen toekomst met biofuels. In alles zullen voor en tegenstanders zijn….
Wat hoge pieten op een of andere conferencie in Bali, New York of Berlijn bespreken, tot welke resultaten ze komen, intresseert mij eigenlijk bitter weinig.
Wat me meer intresseert is de houding rondom mij, in mijn leefwereld.
Zo viel het mij sterk op dat er bvb op Agribex helemaal NIKS te zien was van ecologie. Geen houtsnippers, geen biomassa, geen biogas. Als je er al iets over vond, was het onderin mijn stapel documentatie…. 2 vragen heb ik persoonlijk gekregen over een wachtinstallatie voor conditionering van organisch materiaal voor een biogas-reactor te vullen.
Iedereen was vol van globale opwarming, de stormen die duidelijk door die opwarming kwamen, het rare weergedrag etc.
Maar niemand wil zich blijkbaar echt inzetten om hier iets aan te doen.
Natuurlijk vraagt gans dit ecologische proces een budget. Biogas-reactoren kosten geld, maar dikwijls is dit een investering die een boer draagt, samen met zijn bank, het VLIF, of andere externe partners. Een ander budget dat ook telkens moet aangesproken worden is de samenleving. De buren moeten misschien een beetje inleveren op hun rust tijdens het oogstseizoen, dat in plaats van 1 dag 2 dagen duurt. De buren moeten misschien vanuit een hoek van de tuin een stukje op een reactor kijken (wat er uitziet als een silo, of zelf een gewone stal…. Mits goeie aanpak komt er een bomenrij rondom en zie je groen…) Daar loopt het meestal mis.
We krijgen ook alarmerende berichten over de stijgende voedselprijzen en zo verder. Dit is gelinkt aan verschillende factoren, waaronder het gebruik van bvb mais en gerst in bioreactoren of om bioethanol van te stoken. In Belgie zitten we aan ons plafond qua productie. Iets wat misschien nog kan bijdragen bij een hogere opbrengst zijn GGO-gewassen. Na enkele landbouwbeurzen bezocht te hebben, en een beter ree?ɬ´l beeld te krijgen van de landbouw in bvb de grote Russische/Poolse landbouwstreken, of de Great Plains in Noord-Amerika, kan ik gerust concluderen dat daar nog veel te rapen valt. Ja, we hebben meer productie nodig, maar hier bij ons kan dit niet meer. Ginder is er ruimte, maar gebruiken ze vrij foute methodes. Kostbare mest wordt weggespoeld in lagunes, de aarde wordt mishandeld, opbrengsten die ruim onder een 3de van onze opbrengsten liggen worden als normaal aanzien.
De boterberg is ondertussen denk k wel gesmolten, de melkzee is opgedroogd en de graanbergen zijn heuveltjes geworden.
Misschien wordt het tijd om onze kennis van de goeie omgang met onze dierbare aarde uit te dragen, en de aarde terug te laten produceren voor ons, in plaats van te teren op slinkende reserves. Wij kunnen hier in Belgie weinig kanten uit, BioWanze zal al moeten importeren om te kunnen produceren, maar globaal gezien is er een uitweg!

dit is in 1 trek geschreven, indien dit verward overkomt, sorry….

7 Replies to “Biofuels of niet? Raakt ecologie ons nog?”

 1. Zolang extra investeringen ten voordele van het milieu niet direct aantoonbare positieve gevolgen hebben die samenhangen met stijgende (of minstens gelijkblijvende) winsten, zullen de meesten een ‘da’s niet meer voor tijdens mijn leven’ gedrag blijven hebben.

  Dat kan dus, in een overgangsperiode, enkel gebeuren met extra subsidi?ɬ´ring van de overheid uit. Dat gebeurt nu al vaak voor particulieren (subsidie bij wagens met laag co2 verbruik, terugbetaling investering in passieve woningen of energiebesparende verbouwingen etc) maar blijkbaar is er in de landbouw nog geen enkele vergelijkende maatregel (heb ik willen merkn op de site van de overheid) buiten dat VLIF ding.

  Oh well, ik zeg het, doordat het net een probleem is dat zich pas na enkele tientallen jaren zal beginnen laten voelen, lopen de meesten er niet mee in hun hoofd. Zeker niet als het betekent dat hun winst er minder zal door zjin.

  Echt wel een topic waar ik over kan blijven doorlullen, me dunkt 🙂

 2. @Ntone: afgelopen jaar zeer interessante infoavond gehouden met Serge De Ghelder, belgisch ambassadeur voor Al Gore. Misschien is het wat een hype geworden, maar die mens heeft heel interessant zeken verteld. Daarbij ook voorstelling van iemand van de overheid ivm subsidies voor duurzaam bouwen, passieve huizen etc.

  Ge hebt iets gemist! 😉

 3. Bof, da komt bij mij op de 2de plaats, zo bouwen en zo… eerder landbouw+ecologie 🙂

  Ma des al niet te min… k had die avond avondschool dusja 🙂

 4. Morgen (donderdag) infoavond in Opwijk over energiezuinig bouwen (ik gok isolatie, condensatieketels, zonnepanelen etc.). Mijn schoonbroer en ik bouwen allebei binnenkort, maar hij kan niet mee en alleen ga ik daar niet staan koekeloeren. Zin om mee te gaan? 19u30 denk ik

Comments are closed.