(TT) – De waarheid over mos in de gazon.

De waarheid over mos in de gazon (Of waarom kalk niet altijd de oplossing is)

Een blik op de gazon.
Onze gazon bestaat uit een grasmat die is opgebouwd uit verschillende grassoorten. Zo is er Engels Raaigras (Lolium perenne), Veldbeemd (poa pratensis), verschillende Zwenkgrassen, het traaggroeiende Barkoel, en nog verschillende andere soorten en onderverdelingen. Een goeie grasmat bestaat uit verschillende soorten, gemengd. Doorheen de loop der jaren verdwijnen bepaalde soorten door omstandigheden, en komt er dikwijls Gewoon Straatgras in onze gazon terecht. En dat is nu net de soort die we niet willen.

Maar ook mos willen we niet!
Mos groeit ongeveer overal. Het is zowat de oudste plantensoort (De eerste landplant wordt verondersteld een levermos te zijn geweest, er zijn fossielen gevonden van levermossen van 475 miljoen jaar geleden. – Wikipedia) Mos komt voor in oerwouden, tegen de poolcirkel, hoog in de bergen, en op plaatsen die onder het zeeniveau liggen. Mos komt dus ook voor in onze tuin.
En daar willen we het niet. Toch niet in onze gazon.

Een goed onderhoud doet veel
Mos groeit op plaatsen waar het genoeg licht heeft, genoeg vocht, en een beetje ruimte. Dit wil zeggen, dat wanneer we onze gazon slecht verzorgen, we mosontwikkeling in de hand werken. Te kort maaien zorgt voor lichtinval op de grond. Te lang maaien zorgt voor struikvorming, waardoor er kale plekken ontstaan. Deze kale plekken zullen snel vol staan met mos. Slechte vochtafvoer zorgt voor afstervende worteltjes van de grasplantjes. Mos langs de andere kant, geniet van dit extra vocht. Onze gazon op tijd en niet te kort maaien zorgt ervoor dat de gazon optimaal blijft. Af en toe bijmesten, verluchten of verticuteren zorgen voor een gazon in topvorm.

Maar ik heb al mos!
Dan is het nog niet te laat. De beste manier om mos te bestrijden is ervoor zorgen dat het niet meer kan groeien. Door te verticuteren gaan we mos uitkammen en de bodem oppervlakkig verluchten. De vrijgekomen ruimte moet zo spoedig mogelijk terug dichtgroeien, om te voorkomen dat er terug mos ontwikkeld. Dit gebeurd niet zomaar. Wanneer je dus verticuteert, zonder terug gras de introduceren, stel je de echte oplossing uit. Volgend jaar is het mos er terug.

We kunnen bezig blijven…
Een dikwijls gehoorde opmerking in verband met mos in de gazon is “Ne keer goe kalken en dat zo opgelost!” Dit is niet zo. De kalk gaat de mosgroei wel even afremmen, maar gaat het mos niet doen verdwijnen. We gaan er te dikwijls van uit dat mos wijst op een te zure grond, terwijl dit maar zelden zo blijkt te zijn. Een foute opeenvolging doet ons denken dat we goed bezig zijn. Enkele weken na het kalken gaan we verticuteren, en dan is het mos natuurlijk weg! Onze gazon groeit, krijgt de nodige vitamientjes, genoeg vocht etc. Een prachtige gazon doorheen de zomer, maar in de herfst merken we dat er alweer plekjes mos te zien zijn. Nuja, met een beetje kalk is dat zo opgelost. Ondertussen is onze bodem helemaal niet zuur meer. En toch is er nog steeds mos…

Een doordachte oplossing.
Onze gazon heeft permanente aandacht nodig. Maaien, verzorgen, bemesten, verticuteren, mos- en onkruidbestrijding. Mits de juiste aandacht krijgen we een prachtgazon, waar alle buren en bezoekers jaloers op zijn! In het voorjaar na de eerste maaibeurten kan je verticuteren. Na het verticuteren en verzamelen van mos moeten we zorgen dat de vrijgekomen plaats zo snel mogelijk ingenomen wordt door gras. Een handig middeltje hiervoor is dressing. Dressing is een mengsel van graszaad (liefst behandeld met Headstart of iets anders om kieming te bespoedigen.), potgrond en eventueel zand. Dit mengsel gebeurd met een 1 op 1 verhouding. 1liter graszaad mengen met 1 liter potgrond (en 1 liter zand). Na het mengen mag je dit strooisel openstrooien op de kale plekken die zijn achtergebleven na het verticuteren. En behandel niet alleen de kale plekken, maar strooi gerust je hele gazon met die mengsel. Zo introduceer je nieuwe frisse grasplantjes. Na het dressen kan je je gazon rollen. Wil je bemesten, gebruik dan liefst organische meststoffen zoals gedroogde koemest of compost. Deze mag je meteen na het dressen ook strooien. Wacht je liever tot de eerste zaadjes kiemen, dan mag dit ook. Gebruik geen meststoffen met veel stikstof (N). Je dwingt je grasplantjes tot hard groeien, maar verzwakt ze tegelijkertijd ook.
Op het einde van de zomer kan je nog eens een bemesting geven met een meststof met een verhoogd fosforgehalte. Dit zorgt voor stevigere cellen, waardoor onze gazon beter de winter gaat “overleven”, en de kans op mosontwikkeling doorheen de winter gaat beperken.

Nog enkele algemene tips :
– maai niet te kort (4-6cm voor rotatieve maaier, 3cm voor cilindermaaier, afhankelijk van grassoorten)
– bemest niet overvloedig. Het is niet goed voor je gazon, en niet voor jou (tijd om te maaien, maaisel afvoeren, de kostprijs van meststoffen etc)
– dressing is niet alleen iets dat je op een slaatje doet!
– gebruik organische meststoffen
– op tijd en stond eens rollen helpt tegen oneffenheden, gaat zorgen dat je gazon nog meer uitstoelt, helpt tegen het voorkomen van emelten etc.
– verticuteren is nodig. Kan je het niet zelf doen, laat het dan zeker eens om de 2 jaar doen!
– Doorzaaien werkt preventief tegen onkruid en mosontwikkeling, en zorgt ervoor dat je gazon ten allen tijde in topvorm is. Laat het liever eens doen in plaats van te wachten tot het te laat is!
– Volg bemestingadvies, en laat gerust je bodem eens ontleden, of doe het zelf met een ontledingskit.

Dit zijn dingen die ik geleerd heb van mijn grootvader (al meer dan 65 jaar bloemist en wandelende plantenencyclopedie), mijn nonkel (de beste tuinaanlegger die ik ken), op school en door ervaring.

9 Replies to “(TT) – De waarheid over mos in de gazon.”

 1. En wanneer moet ik daar dan mee beginnen? Ik ben nu een jaar in ons appartement, en dit jaar stond in het teken van bouwafval uit de tuin halen.
  Volgende zomer (als we er nog eens een hebben) wil ik een schoon pelouseke. Vanaf begin maart verticuteren en ‘dresseren’?

  De laatste blogpost van Steven was Cochin

 2. En wanneer moet ik daar dan mee beginnen? Ik ben nu een jaar in ons appartement, en dit jaar stond in het teken van bouwafval uit de tuin halen.
  Volgende zomer (als we er nog eens een hebben) wil ik een schoon pelouseke. Vanaf begin maart verticuteren en ‘dresseren’?

 3. @Steven, er is dus nog geen tuin aangelegd eigenlijk? Ik bedoel, nog geen gazon voorhee, gezaaid, de grond lag bezaaid met bouwafval etc?

  Dan ga je toch eerst het nodige moeten doen om een gazon/tuin aan te leggen voor je kan een gazon mosvrij houden he 😉

 4. Wel er lag al een stukje gazon, maar daar zit nogal veel mos tussen. In het achterste deel van de tuin lag nogal wat bouwafval, overwoekerd met onnkruid. Dat hebben we weggehaald en vervolgens opgevuld met grond van de composthoop. (die was redelijk gigantisch 😉 )
  Het gevolg is, het achterste stuk groeit fantastisch en staat echt mooi maar in het oorspronkelijke stukje staat praktisch alleen maar mos. Ik hoor het al, dat wordt terug handen uit de mouwen dit voorjaar 😉

  De laatste blogpost van Steven was Boekenrek.

 5. kan het kwaad indien het nog zou vriezen nadat er geverticuteerd werd ? bijvoorbeeld stel dat ik nu verticuteer en het vriest volgende week
  mvg en bedankt
  J-P

 6. Ik vind mos mooi,
  in mijn tuin groeit mos en gras in evenwicht met elkaar.
  Een tuin vol alleen maar gras is zo… saai…

  1. Elk zijn ding natuurlijk, ik heb mos niet zo graag in de gazon omdat het de andere plantjes verdringt… Maar langs de andere kant staat het wel vol met madeliefjes en dergelijke bij mij…

 7. Ik wil geen afbreuk doen aan de vele wijsheden in dit artikel, maar aan het eind staat toch een redelijk cruciale fout: een bemesting tegen het najaar aan (einde zomer) moet NIET extra fosfor bevatten maar WEL extra KALIUM. Het eenvoudigste, efficientste én goedkoopste hiertoe is Patentkali. 2 à 3 kg/100 m² is oké. Verder beter hoofdzakelijk organisch bemesten om niet teveel zouten in je bodem te stockeren: daar wordt het bodemleven namelijk niet echt vrolijk van.

Comments are closed.