Twitgossip wordt Twithoax

Enkele dagen geleden werd er getwitterd dat Van Quickenborne en Annemie Peeters gespot waren in een restaurant, verdrinkend in elkaars ogen. Al snel werd deze tweet opgepikt door vele andere twitteraars, ik blogde er zelfs over.

De volgende dag bleek dat deze tweet niet meer was dan een experiment van Peeters en Pichal, waarin Bnox en Netlash betrokken waren. Enkele bedenkingen…

Had ik mijn bron eerst moeten checken? Ik beschouw Clo als een betrouwbaar persoon in de blog- en twitterfeer, dus ik vond dit niet nodig. Had iemand anders dit getweet, dan had ik er waarschijnlijk niet op ingegaan. Dus neen, ik vond het niet nodig om dit te checken. In de toekomst zal ik hier wel iets argwanender tegenover staan.

Wat is de waarde van twitgossip? Enkele minuten nadat Clo deze tweet had gelanceerd, werd hij opgepikt door verschillende andere twitteraars. Het sociale (of twitter) netwerk rondom Clo werd geactiveerd, en al snel ging de roddel de ronde. Het was een experiment waarbij alle partijen op de hoogte waren, maar stel je voor dat dit niet het geval was. Stel je voor dat Q & Peeters echt een stiekem afspraakje hadden, en dat dankzij Clo en twitter deze prille relatie al in het nieuws kwam? Zouden we de toer opgaan van wat er met N. L Bakker? Zouden twitteraars plots ook staatsgevaarlijk worden?
De waarde van een microblogging-toepassing als Twitter is niet te onderschatten. Enkele grote namen kunnen dingen de wereld insturen, waar of niet waar, en die dingen gaan een eigen leven leiden. (Om een voorbeeldje te geven wat de kracht van bepaalde personen is : Wanneer ik twitter over de Midwinter Blogbecue, dan zie ik mijn stats met 20-30 hits stijgen. Netlash heeft ook al enkele keren een vermelding gemaakt met link erbij, en dan springen mijn stats met 150-200 hits omhoog.)
De afgelopen tijd hebben we in verschillende situaties de kracht van twitter mogen voelen. De aanvallen in Mumbai, de opstand in Thailand, de vliegtuigcrash in de Hudson. Vele mensen waren op de hoogte via twitter nog voor dat de persagentschappen een persbericht hadden uitgestuurd.
Ergens moet je zelf als tweetlezer dus een onderscheid kunnen maken tussen werkelijkheid en gossip, en die grens bepaal je natuurlijk zelf. Net zoals je zelf bepaald in welke mate je dergelijk nieuws verder wil verspreiden (of ReTweeten/RT).

Terug naar twitgossip! Het is duidelijk dat twitter een krachtige applicatie is, waar we de komende tijd nog veel meer experimenten mee gaan zien gebeuren. Politici, bedrijven, vzw’s zullen de kracht ontdekken van het microbloggen. Een mooie toekomst, waarin je zelf kan bepalen hoe snel en op welke manier je op de hoogte wil blijven van activiteiten, evenementen, nieuws en roddels. Een mooie toepassing zie je reeds bij Nieuws.be (Nationaal/Internationaal/Vlaams) of bij BNO (Site/Twitter)

Om af te sluiten, een quote van @Ort :

“filtering information channels to get less static, more value”

One Reply to “Twitgossip wordt Twithoax”

Comments are closed.