(TT) – Kiemgroentjes

Iedereen kent ze wel, die sliertjes die zo dikwijls borden versieren. Sommigen vinden het maar vies, andere (zoals ikzelf) zijn er verlekkerd op. Rode, paarse of groene miniplantjes worden dikwijls gebruikt om een bord of een broodje er net iets specialer te laten uitzien. Maar niet alleen de look telt! Deze kiemgroenten zitten boordevol vitamines (A, C & D), eiwitten en afhankelijk van de soort ook bepaalde ziektewerende stoffen. Zo bevatten de kiemen van brocolli een zeer hoge dosis sulforafaan. Deze stof zou sterk kankerwerend zijn. Alfalfa- (of luzerneklaver) kiemen bevatten fyto-oestrogeen, een stof die een rol speelt in het voorkomen van menopauze-klachten, osteoporose, kanker en hoge bloeddruk.

Niet alleen het feit dat deze microgroentjes een vitaminebom zijn, eiwitten bevatten en een positieve invloed hebben op bepaalde ziektes maakt ze zo goed. Het zijn ook kleine smaakbommetjes. Brocollikiemen smaken peperachtig, sojascheuten hebben een nootachtige nasmaak, mosterdkiemen smaken sterk kruidig.

In de supermarkt kan je schoteltjes kopen met gekiemde zaadjes, klaar voor de oogst. Maar wat houdt je tegen om op je vensterbank zelf een kleine kwekerij te beginnen? Veel heb je niet nodig. Een bakje, ondertasje, bordje of iets anders waar je je groeisubstraat op kwijt kan. En groeisubstraat? Dat is niet meer dan watten, een laagje keukenpapier of toiletpapier.

Het zaad kan je kopen in een zaadhandel, in een bio-winkel of mss zelfs in de supermarkt. Wel opletten dat je geen gewoon zaaizaad gebruikt, dit is namelijk chemisch behandeld om de kiemkracht te verhogen. Aangezien we de plantjes al enkele dagen na het zaaien opeten, zijn de chemicalien nog niet weggespoeld.

Welke zaden kan je zo gebruiken?

  • Luzerne (of Alfalfa genaamd)
  • Rode Kool
  • Prei
  • Zonnebloem
  • Brocolli
  • Waterkers
  • Radijs

Dit zijn maar enkele mogelijkheden. Een plaats om zaden te bestellen is bijvoorbeeld deNieuweTuin.

De kweekwijze is zeer simpel. Doordrenk je substraat (de watten, het keukenpapier…) goed met water. Strooi de zaadjes erop open. Afhankelijk van de plantjes moet je hierna het potje of bordje in het licht zetten (vensterbank) of in het donker (kast, berging etc). Na enkele dagen kan je al oogsten. Bij sommige plantjes veranderd de smaak doorheen de dagen, bij anderen blijft die vrij stabiel.

Kiemplantjes kan je gebruiken in slaatjes, als versiering in soep, als smaakmaker in een smoothie of bijvoorbeeld in een omelet. Idee?´n genoeg!

4 Replies to “(TT) – Kiemgroentjes”

Comments are closed.