(TT) – Beregening en irrigatie.

Met tropische temperaturen zoals vandaag, zien niet alleen wij af, maar ook onze planten.
De bodem bevat bijna geen vocht meer in de wortelzone, en de planten verdampen water om zichzelf te beschermen. Zeker terras- en potplanten krijgen het nu zwaar te verduren…

Wat kunnen we hier aan doen? De gouwe ouwe werkt altijd. Met een gieter de bakken en potten overvloedig begieten, en als we nog effe tijd hebben, dan krijgt de border ook een douche. Spijtig genoeg zijn er mensen die ‘s avonds in alle drukte vergeten van hun potten te gieten. En 1 dag is nog niet zo erg, maar eens de planten verdroogd zijn is het echt te laat.
Ook onze gazon krijgt het zwaar te verduren. Menig grasperkje slaat geel en bruin uit.

Om ons het leven gemakkelijk te maken, zijn er verschillende beregenings- en irrigatiesystemen op te markt. Voor de doe-het-zelver heeft bijvoorbeeld Gardena een simpel systeem dat zelf kan geplaatst worden. Indien nodig kan dit zelfs uitgerust worden met een timer en kleine beregeningscomputer.
Voor grotere toepassingen hebben firma’s als John Deere een oplossing.

Maar behalve deze moderne oplossingen zijn er nog een aantal truukjes die terug gaan naar de tijd van onze grootouders, en die nu nog steeds werken. Meer daarover in een volgende TuinTip!