De Plantendokter

Soms krijg ik via twitter of mail eens een vraagje door in verband met planten in nood. Hoe kan ik deze of gene plant laten overleven/bloeien/overwinteren, dergelijke zaken dus.

Vandaag was er opnieuw een vraagje. Via @Leenta kreeg ik volgende tweet doorgestuurd:

@MarcelRenes Iemand met groene vingers die hier nog wat van kan maken?
http://moby.to/98wxv6

De bijhorende foto toont een Dracaena marginata, een plant met dunne takken/stammetjes, die hier in onze streken als kamerplant verkocht wordt.
Een Dracaena is eigenlijk een zeer gemakkelijke plant. Vergeet je eens van hem water te geven, dan kan dat allemaal geen kwaad. Geen voeding bijgegeven, ach, die overleeft dat wel.
De grote vijand van een Dracaena is eigenlijk water. Een teveel aan water zorgt voor wortelrot. En zonder wortels is een plant niet veel waard he 😉

De eisen van een Dracaena zijn als volgt:

  • voldoende licht, maar geen rechtstreeks zonlicht in de zomermaanden.
  • geen tocht (krijgt je plant bruine bladpunten, dan heeft hij last van tocht)
  • voldoende water. Natuurlijk is dat heel cryptisch omschreven he, voldoende water. Specifiek voor een Dracaena zou ik volgende vuistregels aanhouden: zet de pot (gewone pot, niet de sierpot) in een wasbak met een laagje water, en laat gedurende 15 minuutjes de aarde het water opzuigen. Herhaal dit 1 maal per week. Geef je langs boven water, zorg dan dat de aarde bovenaan vochtig is, maar als er drainwater is, giet dit dan weg. Als de aarde bovenaan droog wordt, laat deze dan 3-4 dagen droog, en geef dan pas opnieuw water.
  • bijmesten mag 1 a 2 keer per maand gebeuren. Als de plant geregeld verpot wordt (elk voorjaar bijvoorbeeld), dan is dat pas tegen halverwege de zomer nodig.

Specifiek naar de plant op de foto toe:

Ik denk dat die last heeft van teveel aan water, en daaruit volgend wortelrot. De groeipunten bovenaan zijn nog groen, en is nog fris blad, maar de rest van de plant ziet er niet meer uit.
Verwijder het verdroogde blad. Dit doe je door met je vingers doorheen de bladeren te “kammen”. Op die manier valt al het losse blad weg. Bij een Dracaena moet je dit trouwens geregeld doen.
Haal de plant uit die pot, en verwen hem effe met nieuwe potgrond, en liefst een nieuwe grotere pot. Haal misschien ook de stenen weg die nu in de pot liggen. Voor deze plant specifiek zou ik een neutrale potgrond gebruiken, dus zonder (extra) meststoffen in. De kick van de verse potgrond zal al voldoende zijn.
Laat de plant daarna enkele dagen wennen aan de verse potgrond, en begin dan beetje bij beetje water te geven. Zeker de eerste keren de grond niet doorweken (plaats hem liever in een wasbak of kom met een laagje water, zodat de grond zichzelf kan verzadigen.)
Vanaf eind mei mag je een klein beetje extra voeding geven.

Zo @MarcelRenes, ik hoop dat de tips helpen om je plant er door te trekken, en ik verwacht over 6 maand een nieuwe moby-picture, met een stralende plant!

One Reply to “De Plantendokter”

Comments are closed.