Problemen met huisbaas….

Na een aansleep van problemen met mijn huisbaas in het verleden hoopte ik dat het na afloop van contract in orde ging zijn. Niet dus…

Op 1 juni van dit jaar, ik was ondertussen al 2 maand ongeveer verhuisd, komt er iemand de gasverwarming een onderhoud geven. Die firma (die ik voorlopig niet bij naam noem..), die hiervoor gecontacteerd is door de huisbaas zonder mijn medeweten, geeft keurig de 3 verwarmingstoestellen en de geiser in de badkamer een beurt, en noteert mijn nieuw adres voor de factuur. Diezelfde dag gebeurt de sleuteloverdracht, en is voor mij het boeltje afgesloten.
Enkele dagen later krijg ik een factuur, op een fout werkadres, met omschrijving, en de vraag van een bedrag van €360,- te betalen. Persoonlijk vond (en vind) ik dat nogal aan de hoge kant… Ik heb toen contact opgenomen met een aantal andere chauffagisten, om langs mijn neus weg, een offerte te vragen. De duurste offerte die ik kreeg was een €150 + transport. Omdat ik dat nogal raar vond heb ik toen die chauffagist gecontacteerd met de vraag van waar dat verschil kwam met zijn colleg’s… Blijkt dat hij die dag ook de nodige keuringen heeft gedaan, en dat de huisbaas had gezegd van dat bij te tellen op mijn factuur. Natuurlijk is dit niet in de omschrijving genoteerd, maar hij heeft mij dat wel mondeling bevestigd.

Natuurlijk protesteer ik die factuur, en vraag, eerst via gewoon schrijven (zonder antwoord), daarna via aangetekend schrijven, een gecorrigeerde factuur van het onderhoud verminderd met de kosten voor keuring. Enkele weken passeren, en gisteren krijg ik dan zowel een aangetekend schrijven van mijn huisbaas als een factuur van de chauffagist. Op die factuur had hij het werkadres aangepast (dat stond ook fout genoteerd) en verder niks.

Het aangetekend schrijven was iets anders…. Dreigen met gerechtelijke stappen etc. Blijkbaar heeft mijn ex-huisbaas de betaling op zich genomen, en dreigt hij nu met stappen om dat geld te recupereren. Ook mijn waarborg weigert hij terug te betalen..

Bon…

 • Huisbaas betaald een factuur die niet aan hem gericht is, waar hij in principe ook niks mee te maken heeft, en dreigt met gerechtelijke stappen om dit terug te vorderen van mij. In welke mate kan dit? Naar mijn logisch denken heeft hij daar niks mee te maken, en kan hij dit ook niet terugvorderen, omdat hij er in principe niks mee te maken heeft. Chauffagist deed werk voor mij, stuurde factuur naar mij.
 • Welke verdere stappen zou ik kunnen zetten om een juiste factuur te krijgen?
 • Moest die chauffagist nu plots beweren dat hij de keuringskosten heeft gefactureerd aan huisbaas, kan ik dan een duplicaat daarvan vragen, evenals het bewijs van betaling? (Zodat k zeker ben dat er niet gefoefeld wordt…)
 • Bij welke instanties kan k met zo’n verhaal aankloppen? Test-Aankoop, beroepsfederatie van chauffagisten, BTW-controle (ik weet dat die gast geregeld zwart werk verricht voor mijn ex-huisbaas…)?

13 Replies to “Problemen met huisbaas….”

 1. Pfffff…. wat een gedoe :s
  Ik kan op geeneen van je vragen antwoorden, maar ik hoop wel dat je snel een oplossing vindt voor alles!

 2. Wetende hoe lang dat spelletje al aansleept zou ik er niet te lang meer zelf mijn hoofd over breken, en meteen aankloppen bij je advocaat. okee, kost geld, maar dit langer laten aanslepen ook. Bovendien zijn gerechtskosten voor de verliezende partij (dus wees wel zeker van je stuk)

  Dit is in mijn ogen toch iets dat 99% zeker zal eindigen in het vredegerecht als je niet tot een vergelijk komt met de huurbaas?

  Of kan je hiermee niet terecht bij de huurdersbond? test-aankoop zou me straf lijken, en die andere opties kl*ten de andere maar reiken jou geen oplossing aan…

 3. Voor ons probleem met de buren waar ik onlangs over sprak op mijn blog hebben wij ook heel wat goeie informatie gevonden op juridische fora. Dus misschien best eerst eens daar proberen.

 4. Niks. Gewoon alle papieren ervan bijhouden en vooral uw eerste brief (aangetekende vraag voor correcte factuur) goed bijhouden. Ook die offertes van andere mensen die de helft zijn van zijn prijs.
  Mooi dossiertje maken met ook een samenvatting van alles wat er gebeurd is. Wanneer het uiteindelijk voor de rechter komt zal hij daar staan met zijnen uitleg die maar half zijn gat klopt en gij volledig voorbereid en alles tot in de puntjes duidelijk in uw dossier. Raad eens wie er zal winnen?

 5. Ik weet niet of je probleem intussen al opgelost is maar mijn raad, komende uit eigen ruime ervaring met lastige huisbaas, is een goede advocaat onder de arm nemen.
  Dit kost je misschien wat geld maar deze zijn (indien dit hun terrein is) heel goed op de hoogte van de wetgeving en zoniet hebben zij bepaalde, die voor particulieren niet bereikbaar zijn of enkel tegen betaling, bronnen dat ze kunnen raadplegen.
  Ook help een aangetekend schrijven van een raadsheer altijd dat beetje meer om tot compromis te komen dan de inkt uit je eigen pen..

Comments are closed.