Besparingsplannen

Bij mijn vorige werkgever had ik een mooi loon, en ik hoop dat dat in de toekomst hetzelfde geval gaat zijn. Maar toch had ik telkens nog een stukje maand over op het einde van mijn loon. Ik hou al een tijdje in het oog waar mijn geld naartoe gaat, maar kan er niet direct de vinger op leggen. Het gaat hem over verschillende kleine uitgaves en zoals we weten, vele kleintjes maken 1 groot (tekort)…

Dus, in 2012 gaan we eens serieus besparen! Om Loon over te houden op het einde van de maand in plaats van omgekeerd, heb ik een aantal zaken bedacht.
Mijn plan is 2-ledig:

 • Besparen:
 • Controleren

Besparen:

 • Stoppen met roken.
  Ik rook niet veel, maar toch is ieder pakje eigenlijk €4,5,- weggegooid. Ik schat dat stoppen met roken een besparing meebrengt van een kleine €700. (Als je dat zo ziets staan, dan is het al effe slikken…)
 • Besparen op plezier.
  Dit houdt in minder op café gaan (gaat het stoppen met roken ook helpen, want als k een pint drink, heb ik er graag een sigaret bij…),
  geen cinema-bezoekjes meer (hebben me in 2011 toch ook een €150 gekost)
 • Besparen op eten.
  Ik had er een gewoonte van gemaakt om elke middag iets warms te eten. Ik eet graag warm eten… Moest ik kunnen, dan was mijn ontbijt ook een volledige warme maaltijd.
  Maar elke middag Lunch Garden of Carestel, Pizza-hut of Quick, is teveel van het goede.
  Dus voortaan zorg ik op zondag dat ik enkele lekkere dingen maak zoals gehaktbrood of varkensgebraad, dat ik in de week tussen mijn boterham kan leggen. Blaadje sla erbij en sauske, en we zijn gesteld.
  ‘s Avonds kan ik dan koken, en aangezien ik ofwel mijn groenten zelf kweek, ofwel zelf-gekweekte groenten van bij mijn grootouders kan hebben, is dit ook een mindere kost. En gezonder…
 • Stoppen met spelletjes zoals Euromillions of Lotto. Ik win dat toch nooit. Weggegooid geld.
 • Besparen op mijn Cola en andere frisdranken-gebruik.
  Ik drink veel te veel cola. Zo danig veel dat mijn maag er van afziet. Marina, mijn ex-bazin, heeft me zelfs verboden van tijdens de werkuren cola te drinken. Nu klinkt dat erger dan het is, want ze meende het goed, en ik heb leren thee drinken. Als ik terug aan het werk ga, voorzie ik dan een fles met water (Bij Ikea hebben ze leuke afsluitbare glazen flessen…) en een thermos met thee in de auto. Het gaat effe op mijn tanden bijten zijn, maar als ik zo verder cola blijf drinken heb ik binnenkort misschien geen tanden meer.
 • Mijn rekeninguitreksels van de afgelopen maanden eens overlopen en kijken waar er nog permanente opdrachten zijn die misschien niet meer nodig zijn, zoals automatisch sparen of goede-doel-doorlopende-opdrachten.

Controleren:

 • Mijn inkomsten controleren (Is mijn loonbrief wel juist? Heb ik mijn briefkes van de dokter al bij de mutualiteit binnen gedaan? En zo verder.)
 • Mijn uitgaven controleren.
  Mijn uitgaven controleren ga doen ik door een stom papier in te vullen. Een stom papier? Yups. Ik ken mezelf. Ik kan een rekensheet in Google Docs maken, maar dan moet ik er aan denken als ik aan mijn iMac zit om mijn papiertjes bij de hand te hebben. En als dat niet het geval is, ben ik waarschijnlijk te lui om op te staan. Ik ken mezelf.
  Op papier ga ik het gemakkelijkste werken. Nadien kan ik het dan nog op Docs zetten he 🙂
  Een blad met 4 kolommen volstaat. Een eerste deel met de inkomsten, een 2de deel met mijn uitgaven.
  Een kolom voor datum, eentje voor bedrag, eentje voor reden (huishuur, GB, krantenwinkel, tanken, bakker, markt etc.) en een laatste voor opmerkingen (bvb aankoop met speciale reden, gedeelde aankoop,…)
  Als ik dan op het einde van de maand het gedeelte inkomen afweeg tegenover mijn uitgaven, ga ik misschien (hopelijk, zeker) een zicht krijgen op mijn financiën. En zo effectief op het einde van de maand iets overhouden.

Ik moet nu het doorzettingsvermogen ontwikkelen om dergelijk klein project ook bij te houden. Administratie is nooit mijn sterkste kant geweest, maar dankzij Marina (je weet wel, exbazin) ben ik daar sterk op vooruit gegaan. Nu is het aan mij om te bewijzen dat ik het kan volhouden.

Ik ga ooit nog volwassen worden mensen!

 

13 Replies to “Besparingsplannen”

 1. Zelf heb ik dit vorig jaar gedaan.
  Dit jaar ben ik ook begonnen met het bijhouden van mijn uitgaven. Ik wil namelijk weten waar exact mijn uitgaven heengaan. Een overzicht van mijn jaarlijkse uitgaven naar Kinepolis etc… Dat zou prachtig zijn!

 2. Ik heb vroeger een heel uitgebreid bestand bijgehouden. Telkens per maand het saldo op al mijn rekeningen (toen waren dat er tamelijk wat), het verschil met vorige maand, een grafiekje ervan maken.. Was een excelletje dat mijn ex had gemaakt, alle formuletjes stonden dus al mooi klaar en ik moest gewoon invullen (anders had ik dat nooit gedaan). Ben er wel plotsklaps mee gestopt toen ik enerzijds een paar rekeningen heb afgesloten en anderzijds stopte met werken in het weekend (en dus minder geld transfers over een minder aantal rekeningen had). Ook mijn uitgaven beperken zich tot overzichtelijke zaken.

 3. Ik doe dat dus al 5 jaar (sinds ik studeer en dus op kot zit), anders zou ik ook niet rondkomen zonder dat overzicht. Da’s vooral handig om te zien waar al je geld naartoe gaat want het is altijd naar iets waarvan je denkt dat je er toch echt niet zoveel geld insteekt. Veel succes met het besparen, het zijn allemaal dingen die wel moeten lukken denk ik!

 4. Budgetting!

  Een ding dat ik kan aanraden, is voor sommige dingen een budget per maand uit te rekenen. Ik doe het bvb voor de algemene inkopen. Elke maand gaat een bedrag op een aparte rekenening, voor die dingen. Ook de algemene onkosten gaan hier op, telenet, electriciteit, … op deze manier is het geld dat overblijft effectief ook ‘mijn’ geld, wat dan naar de spaarrekening gaat.

  Deze aparte rekening heeft ook een bankkaart (gratis bij veel banken) dus blijft het gemak van betalen. Het was even aanpassen, maar uiteindelijk heeft me dit al veel kopzorgen bespaart 🙂

 5. Elke, ik heb die Easymoney eens geïnstalleerd. Maar dat lijkt me nogal onoverzichtelijk.
  Heb je tips of pointers om dat te gebruiken?

 6. Stomme tip ivm uw roken: rook zelfrol. Ik ben lang geleden ook overgeschakeld en ik ben er minder van gaan roken. Ik rook nu ongeveer 1 pakje L&M roltabak per 2 weken, da’s dus 8 euro per maand. En nog 1 euro voor bladjes ofzo.

  Wat dat minder roken betreft: als ge es een minuutje tijd hebt is een sigaret sneller gepakt dan gerold. Dus tegen de tijd dat ge ze gerold hebt, is er mss geen tijd meer om ze te roken 😉

 7. Charlo, ik zou gewoon liever helemaal stoppen 🙂 Vroeger heb k ook zelfrol gedaan, maar nu verdraag k dat niet meer… Rollen is wel fun 🙂

 8. Ik doe ook al enkele jaren mijn financiën op good old fashioned papier. Ik maak kolommen per ‘uitgavepost’ (bijv. huur, electr/gas/water, boodschappen, sparen vr reis, sparen voor kosten aan huis, jaarlijkse dingen zoals belastingen/verzekeringen, kleding, …) en verdeel mijn inkomsten iedere maand over die posten (bijv. 500 aan huur, 250 aan boodschappen/eten, 50 aan kleding, …) wat ik allemaal uitgeef schrijf ik op een ander papier op en tel dat op het einde vd maand per uitgavepost bij elkaar. Zo heb je steeds overzicht wat je nog van jezelf mag uitgeven en hoef je op geen enkele uitgavepost echt in te boeten, en spaar je ook grotere uitgaven (reis, grote kosten) bij elkaar zonder dat je het echt merkt. Het klinkt hier misschien ingewikkeld maar dat is het echt niet, als je meer info wil, mail gerust!

Comments are closed.