Pompoenrisotto met balsamico varkenswangetjes

Gisteren hadden we 2 bevriende koppels over de vloer. Koken voor 6 is geen probleem, maar er was een extra uitdaging… 1 van de 6 eet liefst vegan (al maakt ze uitzondering op verplaatsing en dan is veggie ook ok).

Dus, een basisschotel die vegan/veggie is, met uitbreidingsmogelijkheid voor de normale eters. Het feit dat ik een dikke pompoen had liggen duwde mij al in een richting, wat google werk leverde uiteindelijk het menu van de dag op: pompoenrisotto met balsamico varkenswangetjes.

Ingrediënten: (voor 6 personen)
De risotto

 • 600 gram risottorijst
 • 1 fles witte wijn
 • 1 liter groentebouillon
 • dikke sjalot
 • 2 teentjes look
 • 300 gram pompoen in kleine blokjes
 • 300 gram zoete aardappel in kleine blokjes
 • 50 gram fijn gemalen oude parmezaan
 • peper en zout
 • saffraan
 • 6 snedes rauwe Italiaanse ham
 • 12 sneetjes chorizo

De balsamico varkenswagetjes

 • 6 varkenswangetjes
 • balsamico
 • honing
 • sojasaus
 • peper
 • zout

Enkele uren voor het koken prepareer je de marinade door 2 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels balsamico, 4 tot 6 eetlepels honing (afhankelijk hoe zoet of zuur-zout je het graag hebt) onder elkaar te roeren. Laat de varkenswangetjes hierin trekken. Denk er op tijd aan ze eens te roeren zodat ze allemaal goed in het mengsel trekken.

Versnipper de sjalot en look en laat deze in een diepe pan in olijfolie glazig worden. Voeg de rijst, pompoen- en zoete aardappelblokjes toe samen met wat wijn en bouillon. Verlaag het vuur naar 1/3de kracht en roer continu het rijstmengsel om. Als het vocht ingetrokken/verdampt is voeg je nieuw vocht toe, zij het de wijn, zij het de bouillon. Blijf dit doen tot de rijst gaar is. Uiteindelijk gaan zowel de fles wijn als de bouillon op zijn. Breng op smaak met peper en zout. Roer enkele minuten voor het einde ook de saffraan onder de risotto. Tot hier toe is dit gerecht vegan en kan het beschouwd worden als volwaardige maaltijd. Vanaf nu wordt het  niet meer vegan….

Roer voor het serveren de gemalen parmezaan onder de risotto en laat even rusten.
Tijdens het bereiden van de risotto hebben de chorizo en rauwe ham in een hete oven gedroogd. Verkruimel de chorizo en roer deze ook onder de risotto.

Terwijl de risotto op staat bak je de varkenswangetjes in een andere pan. Effe dicht schroeien in hete boter, dan laten garen op een zacht vuurtje. Elke keer je de wangetjes draait eens insmeren met de marinade.

Schik de borden met een dikke lepel of 2 risotto, een sneetje gedroogde ham en een varkenswangetje.