Spiering met appeltjes in de oven

Als volwassen man compote eten, dat staat niet. Daarom plak ik er een fancy naam op en geef ik de compote een twist. Et voila, een simpel receptje met een lekker resultaat.

Ingrediënten: (per persoon)

  •  een spiering
  • een dikke appel (Jonagold of een compoteappel zoals Franse Reinette)
  • een kleine ui
  • een half litertje rundsbouillon

Kruid de spiering met peper, beetje nootmuskaat en een beetje komijn en bak kort langs beide zijden in ruim boter. Wanneer de spiering gekleurd is (hier en daar mag ze een krokant korstje hebben) leg je ze in een ovenschotel.
Doe een nieuw klontje boter in de pan en doe er de fijngesnipperde ui bij. Fruit deze kort en blus met de bouillon. Roer goed zodat bakresten los komen en de saus wat dikt. Je kan ze zelf ook dikken met een mengsel van een tumperken bloem (een eetlepel is dat ongeveer)  en wat bouillon doorheen de saus te roeren. Wordt ze te dik naar je zin, beetje water toevoegen… De saus kan je op smaak brengen met Maggi smaakversterker, kruiden zoals peper, zout of komijn,…
Giet de saus over de spiering in de ovenschotel.
Snij de appel in fijne schijfjes en leg deze over de spiering. Het is niet de bedoeling dat ze verdrinken in de saus, maar ze mogen er wel wat in drijven.

Schuif de ovenschotel  in de voorverwarmde oven (180°) en laat gedurende een half uurtje de appeltjes smelten. Wil je krokanter? Haal de schotel dan vroeger uit de oven.

Schuif een spatel onder de spiering zodat je spiering en appeltjes tegelijk op een bord serveert. Doe er wat bloempatatjes of puree bij en overgiet deze met de saus.