(TT) : Wat nu niet meer doen

De eerste vorst is ingetreden, en dan zijn er een aantal dingen die je niet echt meer mag/kan doen…
Rij je gras niet meer af. Mijn pa had die rare gewoonte, en t gevolg is dat hij op den duur meer mos en onkruid had dan gazon. Gras kan nu niet meer recupereren van de opgelopen schade, en gaat wegkwijnen. De vrieskou heeft grote impact op de “wondjes” die achterblijven na een maaibeurt.

Snoei niet bij vrieskou! Ook hier loopt de plant/boom meer schade op dan dat de snoeibeurt goed is.

Zijn je planten beschermd tegen de kou? Pak planten die last kunnen hebben van de kou goed in. Wikkel de stam en kruin in met jute met krantenpapier tussen, of plaats een kippedraad rond de plant en vul de vrije ruimte op met stro. Het stro houdt lucht vast, en is zo een zeer goede isolatie. Fijnbladige Agapanthus, Gunnera, palmsoorten, boomvarens, Abelia, Eryngiums, sierartisjok,tuinbanaan (Musa) en eucalyptus om er maar enkele te noemen zijn zeer vorstgevoelig. Ze gaan uitdrogen, bevriezen of de wortels gaan beginnen rotten. Daarom hou je best met deze zaken rekening bij het planten (geen oostenwind, lage grondwatertafel etc) Om ze te beschermen tegen de koude kan je ze op dezelfde manier inpakken (dus met kippendraad en stro), kan je met snoeiresten (rechte takken) een hutje eromheen bouwen en dit hutje opvullen met stro, gehakseld hout en bladmateriaal dat luchtig gemengd is of kan je gewoon stro en bladmateriaal over de plantenresten strooien in een dikke laag.

Vaste planten mag je nu zeker scheuren en verplanten, maar maak het plantgat groot genoeg, en meng een deel potgrond/gehakseld hout/gedroogde mest doorheen de plantgrond. Ook best niet scheuren bij echt vriesweer. Wanneer het de hele dag door vriest, niet meer verplanten.

Nu is het ook ideaal voor een grote opkuis. Dood hout mag verwijderd worden (je ziet het nu goed zitten), plantenresten van afgestorven vaste planten mogen verwijderd worden, borders mogen een oppervlakkige bodembewerking krijgen (onkruid verwijderen, lichtjes opsteken, eventueel een mulchlaag aanbrengen van houtschors, snippers en compost. Proper de winter in is proper de winter uit!!) De composthoop mag is goed omgezet worden, en eventueel afgezeefd. Snoeihout kan je hakselen en gebruiken als mulch of vermengen in de composthoop, of je kan je snoeihout gebruiken voor een houtwal als ecologisch tuinelement.

Veel plezier in de tuin!

2 Replies to “(TT) : Wat nu niet meer doen”

Comments are closed.