Ik ben al jaren geintresseerd, gefascineerd door alles wat te maken heeft met biomassa en bio-energie enerzijds, en door bemesting en bodemverbetering anderzijds.
Van waar komt die fascinatie? Ik heb er zelf al geregeld over nagedacht, en ik denk dat het komt door de kracht die in de natuur zit. De volledige kringloop, de een zijn dood is de ander zijn brood. Planteresten worden compost worden humus worden voeding voor nieuwe planten. Mais of gras wordt melk of vlees, en mest, mest verbeterd de bodem, kan energie opbrengen.
Ik volgde de landbouwgronden rondom ons huis van dicht, zag de grondkwaliteit bij mijn grootouders en nonkel op de bloemisterij, waar jaarlijks echt gemest werd, met stalmest, waar doorheen de winter bepaalde teelten voorzien werden van gehakseld hout en champost. Ik zag ook de grondkwaliteit van andere stukken achteruit gaan, omdat er geen mest werd gegeven, enkel kunstmest. De organische stof nam bijna zienderogen af, en de opbrengst daalde.
Vandaar dus de fascinatie denk ik :p
De afgelopen tijd worden we langs alle kanten rond de oren geslagen met verhalen en feiten over bio-massa, bio-energie en zo verder. Hoe meer zo’n dingen dat je leest, hoe ingewikkelder het wordt voor vele buitenstaanders. Negatieve verhalen wegen dan snel zwaar door.
Ik wil met een aantal blogposts een verduidelijking scheppen over dit geheel. Deze blogposts zijn geschreven door mijzelf, met mijn beperkingen, maar met liefde.
Het zal dus geen naslagwerk worden, maar een opsomming en verduidelijking van teelten en technieken, samen met subjectieve commentaren van mijzelf. Heb je zelf aanvullingen, verduidelijkingen etc, hou je niet in!
Een zeer interessant artikel: http://www.lowtechmagazine.be/2008/04/algen-brandstof.html
(Nogal onweerlegbaar, ook http://algae-thermodynamics.blogspot.com/2007/03/how-can-one-not-like-greenfuel.html is zeer interessant, gelinkt uit het eerste artikel)