(TT) – Najaarswerkjes

De temperaturen zijn serieus gezakt, de laatste bladeren vallen van de bomen, de natuur gaat in winterslaap. Een mooie moment om wat orde op zaken te stellen in borders en perken.

Scheuren van vaste planten :
Planten als Hosta, Sedum, Pioen, lelie-soorten, irissen etc mogen nu gescheurd worden. Scheuren is een simpele manier om snel veel nakomelingen te hebben van vaste planten. En het is niet meer dan de naam doet vermoeden. Graaf een plant uit, scheur hem in meerdere stukken en plant deze stukken terug. Scheuren kan je door hem in stukken te snijden met een mes, door 2 rieken in de plant te steken en deze van elkaar weg te trekken, in stukken steken met een spade, mogelijkheden genoeg. Wel altijd opletten dat ieder nieuw stuk minimum 1 oog heeft.

Planten van bolgewassen :
Het najaar is ook de tijd om lentebloeiende bolgewassen te planten. Tulpen, krokus, hyacint en andere voorjaarsbloeiers mogen nu de grond in, liefst voor hij te koud is. In een bevroren grond planten is ten zeerste af te raden!
Planttips? Strooi wat gedroogde koemest bij de bollen, of wat verteerde compost. Voor het mooiste resultaat volg je best de plantinstructies strikt. Wil je narcissen en krokussen in je gazon planten om te laten verwilderen, dan moet je deze niet zo strikt volgen. De bollen kweken toch aan, en de zwakste zullen afsterven.

Mulchen :
Afgevallen blad, resten van vaste planten en versnipperd snoeihout mag je gewoon verspreiden over je borders en perken. Dit materiaal gaat verder afsterven, en onze grond voorzien van de broodnodige humus. Heb je echter een of andere schimmelaandoening gehad op een van je planten, verwijder dan eerst deze resten. Je wil niet dat de ziekte uitbreidt 😉