Chrysanten

Het is de tijd van het jaar. Allerheiligen komt er aan, dus de bolchrysanten zijn geoogst.
Mijn nonkel zet op de bloemisterij ieder jaar een serieuze partij van die bloemen. De soort die hij, samen met mijn grootvader, plant, is een unieke soort. Uniek? Enkel hij brengt nog die exacte soort. Ieder jaar neemt mijn grootmoeder stekken, verzorgt de stekjes tot ze uitgroeien tot plantklare plantjes. Een oude plant vraagt een oude ambacht. Het is dan ook een bewuste keuze van die exacte soort bolchrysanten te kweken.

In het late voorjaar worden de chrysanten-plantjes geplant. De opgewarmde grond, de natuurlijke bemesting en de goede zorg (water geven, onnodige of te vroege bloemknoppen wegnemen, ziektes en plagen voorkomen) zorgen voor mooie bolle bloemen, vast, met een felle bruinrode roestkleur.

De dagen voor Allerheiligen is het dan zover. Mijn grootvader snijdt de bloemen, nonkel en ikzelf dragen ze naar huis. Thuis worden ze dan gekuist (afgestr?©ijpt int het Wemmels dialect), in klasses onderverdeelt, en in dozen ingepakt. 40 bloemen per doos.
Een nachtje in de koelcel op de veiling, en dan per opbod verkocht. Morgen staan onze bloemen op de kerkhoven ten lande, hun schoonheid ten dienste aan de herinnering aan onze dierbare overledenen.

One Reply to “Chrysanten”

  1. Hallo 🙂

    Spreekt ge ook het Wemmels dialect? 😀 Ik woon al gans mn leven in Wemmel, ma ik hoor nie vaak mensen die dialect babbele, alleen de oudere generaties. Ik vind da zo spijtig, ma ja 🙂 Toffe blog!

    Grtzzz,
    Vicky

Comments are closed.