Soms krijg ik al eens te horen hoe moeilijk soep is om te maken. Vroeger dacht ik dat trouwens zelf… ons mama stond uren (zo leek het toch) in de keuken te zwoegen om al die groentes fijn te krijgen, en gaar te krijgen, en dan brandde dat soms al eens aan (als tante L aan de telefoon hing bvb).
Zelf ben ik trouwens niet echt in staat om een traditionele tomatensoep-met-balletjes te maken….
Soep is niet moeilijk, je moet gewoon weten welke smaken te combineren zijn. Zo passen ajuin, spek en parmezaan super bij elkaar, asperge en hesp, courgette, kip en champignons.
Het is met die laatste combinatie dat ik de afgelopen weken heb geëxperimenteerd. Hieronder 3supersimpele receptjes, allemaal gebaseerd op courgettes.
De basis:
Voor anderhalve liter soep:
- dikke ui
- 3 kippenbouillon blokjes
- 1 dikke courgette of 2 fijne courgettes
Courgettesoep met kip en champignons
- extra benodigheden: 1 of 2 dikke kippefilets (is het soep tussendoor of een maaltijdsoep, afhankelijk daarvan meer of minder kip), een 250gr champignons.
- Laat de fijngesnipperde ui zachtjes glazig worden in een beetje boter.
- versnij de courgette(s) en doe ze bij de ui, voeg een beetje water toe, samen met de bouillonblokjes.
- als de courgette gegaard is in het kokende water ga er dan eens flink door met de mixer.
- Vul aan tot anderhalve liter soep.
- Snij de kippefilet(s) in kleine blokjes en voeg ze bij de soep.
- Reinig de champignons en snij ze in plakjes, kwartjes, zoals je het zelf graag hebt. Voeg ook bij de soep.
- Laat de soep zachtjes koken tot de kip en champignons gegaard zijn.
- Kruid eventueel bij met peper en zout.
- Wil je kaas toevoegen bij het serveren, dat kan. Zowel geraspte Gruyère als Parmegiano kunnen er bij.
Courgettesoep met boschampignons
- extra benodigheden: 2 handen vol gedroogde boschampignons.
- Volg de werkwijze op de verpakking van de boschampignons. Deze moeten dikwijls een half uur in lauw water trekken…
- Laat de fijngesnipperde ui zachtjes glazig worden in een beetje boter.
- Schil de courgette(s) met een juliennesnijder, zodat je fijne reepjes courgettepel hebt.
- versnij de rest van de courgette(s) en doe ze bij de ui, voeg een beetje water toe, samen met de bouillonblokjes.
- als de courgette gegaard is in het kokende water ga er dan eens flink door met de mixer.
- Vul aan tot anderhalve liter soep.
- Voeg de afgespoelde en uitgelekte boschampignons bij de soep, en laat ze rustig meekoken.
- Voeg de sliertjes courgetteschil bij de soep, en laat ook rustig meekoken tot ze gaar zijn. (Gebruik eens een gele, groene of witte courgette, of meng de kleuren door elkaar.)
- Kruid eventueel bij.
- En qua kaas, zie hierboven.
Klare courgettesoep met kip en groene kruiden.
- extra benodigheden: peterselie, schalullekes (lenteuitjes) of pijpajuin en sjalotjes, beetje kervel, 1 of 2 kippefilets
- Breng anderhalve liter water aan de kook met de 3bouillonblokjes en de fijngesnipperde ui
- Schil de courgette(s) met een juliennesnijder, zodat je fijne reepjes courgettepel hebt.
- gebruik de rest van de courgette(s) voor een ander recept.
- Als de bouillon kookt, voeg de fijngesneden kip toe.
- Als de kip gegaard is, voeg de sliertjes courgetteschil bij de soep, en laat ook rustig meekoken tot ze gaar zijn. (Gebruik eens een gele, groene of witte courgette, of meng de kleuren door elkaar.)
- Voeg tegen het einde van de kooktijd de fijngesnipperde kruiden en lenteuitjes/sjalotjes toe.
- Kruid eventueel bij.
- In deze klare soep hoort geen kaas. Wil je toch perse kaas toevoegen, gebruik dan geraspte Parmegiona.
Wil je zelf bouillon trekken, dan vind je hier de uitleg: Hungryfeelings
Bedankt voor de receptjes, ik heb ook veel courgettes staan en wist niet onmiddellijk wat er met te doen.
Vorige week heb ik deze soep gemaakt: http://kokeneten.talesfromthecrib.be/2007/08/01/koude-courgettesoep/
Die moet ik ook dringend eens proberen. Ik denk dat die ook ideaal is als hapje bij aperitief voor een BBQ of zo.
Njam!
Soep is geweldig, en ik maak nogal vaak wortelsoep met dragon.
Ik maak het als volgt:
Courgette + rode paprika + lenteuitjes + bkippenbouillon.
hartelijk dank voor jouw suggesties want ik verdrink in de (gele) courgetten.
Georgina, die lenteuitjes en rode paprika, doe je die daar opt einde in? Dat ze knapperig blijven?
De tomatensoep uit De Basis is hemels!
Ik post het recept hier nog wel eens!
Zeker doen, ben benieuwd! Bedoel je De Basis (het kookboek) of is dat ergens een restaurant? 😀