Ajuin = wenen

Wa ne zever!

Ge weent van ajuinen omdat ze een gas vormen. K weet ni juist nemeer hoe t zat, ma wiki zal wel helpen :

Wiki : Bij het snijden van uien worden ook cellen stuk gesneden. In een uiencel komen twee gedeelten voor. E?ÉÂŦŠn deel bevat het enzym allinase, het andere deel zwavelverbindingen. Bij het stukgaan van de cellen worden er zwavelzuurverbindingen gevormd. Hieruit komt het gas syn-ropanethial-S-oxide vrij. Wanneer dit gas in contact komt met de ogen vormt het met het oogvocht een zwavelzuurverbinding, dat de zenuweinden in het oog irriteert. Hierdoor gaan de ogen tranen.

Tussen de uiensoorten komen verschillen in hoeveelheid vrijkomende zwavelzuurachtige verbindingen voor. Overigens is het tranen te voorkomen door uien in de koelkast te bewaren of door ze onder water te schillen.

Ik snij ze altijd dicht bij stromend water. Het syn-ropanethial-S-oxide dat vrijkomt, is hydrofiel, zijnde “houd van water”. Wordt dus aangetrokken tot water… gevolg, geen weenoogskes, alleen een hogere waterrekening. Water op u polsen sprenkelen helpt ook als het al te laat is.

Soms voel k mij ook is slim!

8 Replies to “Ajuin = wenen”

 1. Old news. Trouwens, real men know these tricks 😉

  Gewoon een natte (vochtige) handdoek over uw schouder leggen terwijl ge de ajuinen snijdt, ofwel snijden met uw mond open en uw tong naar buiten (echt waar!). Die gassen zijn inderdaad hydrofiel, en vermits uw ogen het vochtigst zijn trekken ze daar naartoe, als ge uw mond openzet niet.

 2. En derbij, hebt gij geen madam wijf om uw ajuinen te snijden, dedju?

  *loopt zeer hard weg en ontduikt de borden die I. naar zijn kop smijt*

 3. ha zo misschien

  Wist ge trouwens dat ge moet registreren en inloggen op uwen blog om comments te kunnen/mogen achterlaten? ik ben daartegen :p

  Als ge schrik hebt van spam, gebruik dan ne captcha ofzo, da is veel effectiever en gebruiksvriendelijker.

 4. Gene spamchecker, ne captcha, da is (in theorie) 100% spam-proof, ‘t is maar een kleine hindernis voor de mens, maar een grote voor nen bot.

  Zoek maar nekeer op plugins met “captcha”, er zijn er genoeg.

Comments are closed.