Seko SAM5 Green

Ofte de Seko groenafvalverkleiner.

Sinds enkele maanden verdeelt Kempeneer de Seko Eco-line lijn. Seko is al jarenlang fabrikant van voedermengwagens voor de veeteelt, en sinds een zekere tijd hebben ze ook een afdeling compostering. Dit gaat van kleine tot grote groenafvalverkleiners, compostkeerders, trommelzeven, tot volledige kant-en-klare composteer en biogasinstallaties.

seko_algemeen_met_johndeere.jpg
De Seko met de nieuwe John Deere 4720 eHydro
In het geheel is vooral de Samurai-lijn belangrijk voor Kempeneer (voor ons dus :-))
Deze lijn is een perfecte aansluiting op de grote brekers van M&J of de sneldraaiers van Tim Envipro. De SAM-reeks begint met een 5 kuub machine, waarmee de kleine tuinaanlegger perfect aan de slag kan. Vanaf 100 kuub groenafval per jaar kan je ermee aan de slag. De grootste machine heeft een inhoud van 30 kuub, en verwerkt 80-100m?Ǭ? groenafval per uur tot een composteerbare, en vooral, composteerklare massa.

Wat is er zo specifiek aan de Seko SAM?
Ongeveer alle verkleiners doen goed hun werk, maar na het verkleinen moet de massa gemengd worden. Binnen de compostering is het zeer belangrijk de juiste bestanddelen te mengen om het proces optimaal te laten verlopen. We moeten rekening houden met een goede C/N-verhouding (ong 30/1 koolstof VS Stikstof). In de Seko worden alle componenten direct onder elkaar gemengd, wat er voor zorgt dat we al een stap kunnen overlagen.
Meer info over C/N-verhouding : Vlaams Agrarisch Centrum
Hoe werkt zo’n Seko?
Een Seko is een traagdraaiende machine, die opgebouwd is uit een verzamelkuip, waarin 2 rotoren met messen tegenovergesteld aan elkaar draaien. De messen draaien doorheen een tegenkam die centraal gemonteerd is. Het materiaal wordt bovenaan toegevoerd, waardoor het bovenop de walsen komt te liggen. De messen snijden stukken af en trekken dit door de tegenkam. Hierdoor krijgen we een sterke vervezeling, wat op zijn beurt dan ideaal is om bacterieen op de huisvesten. Het materiaal wordt door de walsen naar het midden van de machine gebracht, waar het langs de zijkanten van de kuip terug naar boven wordt gestuwd. Zo wordt alles optimaal verkleint en gemengd.

overzicht_walsen_seko.jpg

Overzicht van de walsen met tegenmes.

Afhankelijk van het materiaal waarmee we de Seko gevuld hebben, duurt het langer of minder lang om alles te verkleinen en te mengen. Wanneer we vinden dat we een goed eindproduct hebben, kan het materiaal langs de zijkant van de machine gelost worden. Via een transportband voeren we het dan af, hetzij rechtstreeks op de grond, in een container, mestkar/vrachtwagen, of op de composthoop.

De Seko SAM lijn bestaat uit tractor-aangedreven machines, verkleiners met eigen motor (diesel of electro), containerversie (ideaal voor containerparken), of als een vaste versie op vrachtwagen (om bvb groenafval/gft op te halen in verstedelijkt gebied.)
Naast de keuze qua inhoud hebben we nog een aantal opties, zoals verschillende afvoerbanden/kettingen, afstandsbediening voor de bediening van bvb de afvoerschuif, transportband etc. De afstandbediening kan via kabel, maar ook radiografisch. Verder is er nog keuze uit een hele resem opties zoals luchtdrukremmen, Hardox versteviging van de bodem, kuipvergroting etc.

Onze demo-machine is uitgerust met een afstandsbediening via kabel, luchtdrukremmen en een transportband van 90cm. Verder is ze standaard.

afstandsbediening_seko.jpg

Overzicht van de afstandsbediening

Eigen ervaring
Mijn eigen ervaring met de Seko is vooral gebaseerd op demonstraties.
Materiaal dat ik er al heb doorgedraaid is vooral gewoon groenafval, maar ook halfgerijpte compost, stalmest, gehakseld hout, kerstbomen, aarde.
Er moet vooral gelet worden op het vochtgehalte. Te nat materiaal zorgt voor een brij die moeilijk mengt, maar ook moeilijk lost. Ook de compostering achteraf is allesbehalve ideaal, en gaat bijna naar het an-aerobische (dichtgesmeerde massa waar geen lucht meer inkan).

De Seko kan vrij goed om met vreemde objecten. Stenen en ijzer komen onderaan de walsen terecht, en worden heen en weer geduwd. Het is zeker niet ideaal dat dergelijk materiaal in de machine of in de composthoop terecht komt, maar ik kan met voorstellen dat hakselaars of sneldraaiers het hier veel moeilijker mee hebben.

Voor de mensen die hier geregeld komen BBQ-en, mijn aanmaakhout zijn trouwens paletten die in de Seko beland zijn. 🙂

Hieronder nog enkele detailfotos van de machine…
Indien nog vragen, feel free to contact me!

seko_lade.jpg

Seko laden

seko_lossen.jpg
Seko lossen
seko_lossen_detail.jpg
Seko lossen – detail
detail_uitvoer_seko1.jpg
Seko transportband – detail
detail_messen_seko.jpg
Seko messen – detail

5 Replies to “Seko SAM5 Green”

 1. graag prijs en info over Seko groenafval verkleiners
  Groeten
  Patrick Sommen

 2. graag prijs en eventueel demonstratie ben zeer geinteresseerd. Wie is er verdeler in belgie
  gr koen

 3. moi aussi, je serais très intéressé par une documentation complète, une démonstration éventuelle et le prix

  Merci

Comments are closed.