(TT) : De ecologische tuin – Onkruidbestrijding

2007 is een echt onkruidjaar heb k de indruk. Niet alleen in de tuin, maar ook volleveld worden we geplaagd door zeer resistente onkruid zoals Winde (bij mij komt Safari.zog.org trouwens als eerste resultaat…) of Zevenblad. (Zevenblad is trouwens eigenlijk niet echt een onkruid, maar aangezien het niet op zijn plaats staat, dus wel bij mij!)

Zachtere onkruiden schieten ook als, mja, onkruid op.

Binnen het geheel van ecologische tuinen wordt het moeilijk om herbicides te gebruiken. Ikzelf gebruik geregeld een onkruidbrander van op het werk. Het is een Rabaud Porte, een rugzakmodel met handbrander. Werkt zeer goed, een kleine vlam met zeer goede hitteopbrengst, en vooral, zeer ergonomisc om mee te werken!

De bedoeling van onkruidbranden is niet zozeer alles verkolen, maar eerder alles verschroeien. De planten krijgen een hitteschok waardoor de celwanden openbreken. Sap stroomt naar buiten en de wortel krijgt er ook van langs. Bij verkolen zijn de bovengrondse plantedelen metteen weg, maar de wortel zit er nog steeds, vol voedingsstoffen, met een nieuw kiempje in de aanslag.

Omdat ik het Zevenblad ECHT niet wegkrijg, ga ik ieder blaadje appart een likje Roundup geven met een penseeltje. That should do the trick!

6 Replies to “(TT) : De ecologische tuin – Onkruidbestrijding”

  1. Of, ge spuit iets tegen het gras, en ge rijdt uw onkruid in de plaats af, dan hebt ge bloemekes en ge hebt al da gezever ni van “der groeit onkruid tussen mijn gras”.
    Of nog beter, da ga ik doen als ik later nen tuin zou hebben, ipv gras zet ik mos. das zacht om over te lopen op blote voeten, daar komt geen onkruid door en ge moet die miserie ni afrijden 😉

  2. Ooooof, ge graaft gewoon het stuk grond weg waar da onkruid opzit, en ge legt daar een beetje andere grond? Of is da onmogelijk?

  3. Not an option! Of k moet ne meter diep weghalen :p
    En ipv mos kunt ge dan beter nen goeie bodembedekker leggen, want mos hebt ge ni onder controle…. 🙂

  4. of ge laat beton kappen en ge verft hem groen, Erik zal u wel een goe prijske kunnen maken voor den beton

Comments are closed.