(TT) : Wat doen in april?

April is een beetje een maand op de kering. Echt koud koud is het niet meer, maar warm is het ook nog niet.
April is zowat de laatste maand dat je echt vaste planten kan vermeerderen door scheuring. De planten komen langzaam terug tot leven, en als ze nu gescheurd worden, dan doen we niet teveel “schade” aan de nieuwe knoppen en wortels.

Scheuren kan je gewoon doen met een schop (de plant in 2 of meerdere stukken steken), een mes (snijden), of met 2 rieken (of grepen zoals we ze hier noemen). Met 2 rieken is dikwijls de beste methode voor planten met veel wortels aan. Opdeze manier scheuren we verschillende groeiharten los van elkaar.

Ik heb al enkele mensen bezig gezien met hagen te scheren. DON’T!! Dit is echt veel te vroeg. Een eerste scheerbeurt zou ik pas aanraden ergens in juni, als de jonge scheuten al wat afgehard zijn.

Onkruidbestrijding op de conventionele manier kan nu ook gebeuren. Een eerste sproeibeurt om goed en proper de zomer in te gaan. Nog liever dan de flessen Round’Up zie ik een krabber (hak) of voor verhardingen een onkruidbrander. Met de hak trek je het onkruid los, maar tegelijk woel je ook de bovenste laag aarde los, verspreid organisch materiaal dat eventueel tevoren is aangebracht, en brengt lucht in de bovenste grondlaag.

En voor een volgende tuintip zullen we het is hebben over mulchen van borders 🙂

3 Replies to “(TT) : Wat doen in april?”

  1. Yups, dat ken k allemaal uit mijn hoofd :d
    Het is niet voor niks mijn passie/opleiding/etc :d

    Maar als je graag meer concrete uitleg hebt, of gewoon een verduidelijking, stuur gerust een mailtje :d

  2. als ik zelf eens een tuin heb mss, maar hier op het dakterras blijft niks leven jammergenoeg….kheb zelfs mijn uitgebreide collectie van 2 tuinkabouters moeten binnenzetten omdat ze teveel rondwaaiden 🙂

Comments are closed.