(TT) – Bladafval

We kunnen er niet omheen, de herfst komt eraan! De temperaturen zijn al aan het zakken, de eerste mensen beginnen te klagen over kou, hier en daar rookt al een schoorsteen.

Onze tuin begint zich ook stilaan op de maken voor de wintermaanden. Bomen en struiken doen nog een laatste keer een inspanning om hun van hun beste kant te laten zien, en beginnen zich in prachtige herfsttinten te tooien. Hierna is het onherroepelijk gedaan! De bladeren zullen vallen.
Vallende blad in een border kan niet veel kwaad doen. Tegen dat het nieuwe groeiseizoen begint zijn deze verteerd en opgenomen in de bodem, of dienen ze als een dunne mulchlaag.

Bladeren op de gazon moet je zo veel mogelijk vermijden. Het gras onder deze verstikkende laag sterft af of krijgt schimmelinfecties. Slakken vinden schuilplaatsen onder deze bladeren en vreten het gras aan. Mos zal uw deel zijn nadat de bladeren weg zijn.

Hoe bladafval aanpakken? Veel mensen wachten tot het laatste blaadje van de boom is gevallen om dan zwaar labeur te doen om de inmiddels natte, aaneengekoekte laag bladeren te verwijderen. Ondertussen heeft de gazon zijn eerste klappen gekregen.
Beter is het om op geregelde tijdstippen een kleine inspanning te doen om een dunne laag bladeren weg te nemen. Minder inspanning, sneller resultaat en beter voor de gazon.
In een kleine tuin kan er gerust met een hark gewerkt worden. Voor grotere tuinen kan een bladblazer/zuiger ingeschakeld worden. Deze bestaan in elektrische vorm, of met een benzinemotor. Met deze blaas-zuigcombinaties worden de bladeren eerst bij elkaar geblazen, waarna ze worden opgezogen en verhakseld in een zak opgevangen.

Wat doen met het verzamelde bladafval? De gemakkelijkste oplossing is het bladafval wegwerpen. De meeste gemeentes plaatsen bladcontainers of verzamelbakken in straten en wijken. Hups, alles erin, en opgelost.
Zijn dergelijke verzamelpunten niet voorzien, dan kan het afval terecht op het containerpark, of is er misschien een ophaalronde voorzien.
Een andere mogelijkheid vraagt iets meer plaats en tijd. Een hoek in de tuin waar het bladafval opgeslagen kan worden is een goeie plaats om zelf bladgrond/potgrond te maken. De bladeren die verteren vormen een luchtige massa, die kan gebruikt worden voor potplanten, als bodemverbeteraar in perken en borders etc.
Worden de bladeren vermengd met grasafval, snoeihout en keukenafval, dan vormt zich een rijke compost, die in het voorjaar gebruikt kan worden in een border, of verspreidt mag worden op de gazon.

Meer info over compost maken :

  • Comit?ɬ© Jean Pain
  • Zelf Compost maken – blog
  • Ovam-flyer : Zelf compost maken