5 pro’s en 5 con’s.

Via een stomme google-search op een Wemmelse blog terecht gekomen. (Nuja, blog… skynetblogs, maar wha’evah!) Het stokje waar ik op terecht ben gekomen spreekt mij wel aan, dus ik pak het hier over. Het is een oud stokje, dus als je zin hebt om het ook over te nemen, go wild. Een beetje linkliefde kan geen kwaad!

5 dingen die je leuk vindt aan de plek waar je woont:
1) Asse is een dorp met stadsgevoel. Iedereen kent iedereen op de een of andere manier, maar tegelijk kan je helemaal je eigen ding doen zonder dat er zich iemand vragen stelt. Wil je je niet mengen in het verenigingsleven, culturele leven of iets anders, dan zal er niemand vreemd kijken. Peer pressure is weinig tot niet aanwezig, in tegenstelling tot een van de kleine dorpjes die tot Groot-Asse horen.
2) Asse heeft een bloeiend cultureel, cafe en uitgaansleven. Een tijdje geleden zat ik op een dinsdag of woensdagavond op cafe met een Veurnse, die er van verschoot dat er zoveel volk op cafe zat, en dat het mogelijk was van een pintje te gaan drinken op een weekavond tout court. Asse heeft zelf een danscafe, een kunstencentrum, een ouw-ballen-discotheek, verschillende levende jeugdhuizen, en talloze andere dingen te doen. En dan vergeet ik nog bijna onze Hopduvelfeesten! (Hier en hier)
3) Asse ligt op een boogscheut van leuke steden, en tegelijk op het platteland. Gent is een half uurtje, hartje Brussel ook een half uurtje met de auto, een kwartiertje met de trein, Leuven evenver weg als Gent. De Zee (Oostende toch) is een uurtje. En als ik wil sta ik op 5 minuutjes middenin het veld. Of een wei met koetjes for that matter.
4) Asse is een rustige, vriendelijke gemeente. De Steenweg is druk, je kan er zowat elke dag file rijden moest je dat willen. Maar buiten die steenweg is het rustig wonen. Ik woon pal in het centrum, achter het gemeentehuis, evenwijdig met de drukke Steenweg, in een ongelooflijk rustige straat. Met vriendelijk mensen. En de straten rondom zijn van het zelfde.
5) Asse kent nog groen. Vanop mijn terras, in het centrum, zie ik uit op een groot stuk groen. Een bosgebied, in het centrum van een gemeente. Waar vind je dat nog? (en dan bedoel ik echt bos met bomen en struiken en zo. Geen aangelegd park!)

5 dingen die je ergeren aan de plek waar je woont:
1) Asse kan best wel eens een vuile gemeente zijn. Op de andere hoek van de straat (ik woon aan het ene uiteinde, maar ik bedoel dus het andere uiteinde) is een klein GBtje. Wel, die hoek daar, is heel dikwijls een opeenstapeling van zwerfvuil. En ander vuil. En bladeren, papier etcetc. En dat kan er zo wel eens lang blijven bijliggen. Echte minpunten.
2) Asse is sterk aan het verfransen. In deze tijden van communautaire twisten valt dat des te harder op. Frans op straat, Frans in de winkel, Frans op caf?ɬ©, Frans overal. En dat stelt mij teleur. Want het zijn de Vlamingen die zich weer plooien, en ook Frans beginnen praten, in plaats van de Waal die Nederlands leert.
3) Het politieke gedrag van bepaalde mensen. De ene is kleinburgerlijk, gericht op dienstbetoon voor haar eigen wijk, vriendjes en familie. En als dat wil zeggen dat ze bij iedere “keus” haar eigen rommellijstje moet aansluiten bij een grotere politieke familie, dan is dat zo. De ene keer liberaal, de andere keer vlaamsgezind, of socialistisch, katholiek. Alles is al gepasseerd. De andere gedraagt zich als bekende politicus. Handjes schudden, loze beloftes, te pas en te onpas opdraven voor alles wat van ver of dicht ruikt naar iets dat mss ooit potenti?ɬ´le stemmen kan opleveren. Gelukkig zijn er ook nog serieuze mensen.
4) Asse heeft een eigen ring. Of toch een deel van een eigen ring. 2 kilometer schitterende asfaltstrook, slingerend doorheen het glooiende Assese interland. Van het station naar een rond punt. Dat dan gewoon terug aansluit op de drukke steenweg. Het was de bedoeling om die steenweg te ontlasten. Mijn indruk is dat de verkeersdrukte gewoon erger is geworden.
5) Asse wordt steeds duurder. Ik ben uit Wemmel weggetrokken omdat ik een huurhuisje daar niet kon betalen. Asse was betaalbaar. Maar die tijden zijn voorbij. Links en rechts van mijn huisje worden er op dit ogenblik 2 mega-flatgebouwen opgetrokken. Met koopprijzen beginnend van ?¢‚Äö¬¨220.000,- voor een appartementje. Huurprijzen beginnend vanaf ?¢‚Äö¬¨750,- per maand. Onbetaalbaar dus voor mij.

Leuk om zo eens na te denken over je woonplaats. Probeer het zelf ook eens!

2 Replies to “5 pro’s en 5 con’s.”

  1. De huurprijs in mijn woonplaats valt nog best mee. Ik vind het moeilijk om pro en cons te schrijven over mijn woonplaats eigenlijk. Misschien probeer ik het nog wel een keer 🙂

Comments are closed.