Hot or not in 2009.

Op de MolBlog staat een lijstje van Hot’s or Not’s voor 2009. Dit lijstje is opgesteld door Hilde Roothart, een trendwatcher die het trendbureau Trendslator heeft opgericht. Kort samengevat is de trend voor 2009 “Weg van het kapitalisme, welkom alternatieve levensstijlen.”

Enkele dingen uit dat lijstje:

Dingen die mij interesseren:
HOT – NOT
guerrilla gardening – street art
verticale tuin – zentuin
lokavoren – vegetari?´rs
wecken en stekken – wrappen en wokken

Over guerrilla gardening heb ik al eerder gesproken. Indien er inderdaad een trend komt naar meer tuingericht en locatiegericht genieten, dan is dit zeer positief. Lokavoren zouden we eigenlijk al lang allemaal moeten zijn. Waarom in de GB of Delhaize aardappels kopen uit Isra?´l als er hier ook gekweekt worden? Waarom niet genieten van streekgebonden producten? Het is goed voor jezelf, je portemonnee, het milieu, de lokale gemeenschap.

Dingen waar ik minder voor de vinden ben:
HOT – NOT
jenever – mojito
hoelahoepelen – paaldansen
preuts – stout

Ik prefereer Mojito’s, paaldansen en stoute dingen 🙂

Dingen die erop wijzen dat we allemaal linkse ratten gaan worden, met onverzorgd samenklittend haar en een stankwolk rond ons hoofd:
HOT – NOT

weggeefwinkel – Miljonair Fair
manifest – klagen
straatjutten – koopjesjagen
vuilnisbakkenras – handtashond
zeegroente – sushi
freeganisten – kapitalisten

De rest van het lijstje kan je lezen op de MolBlog

12 Replies to “Hot or not in 2009.”

 1. Vanwaar de associatie ‘linkse ratten met samenklittend haar’ – weggeven, stoppen met klagen en anders gaan leven? Vooral de negatieve benadering intrigeert me.

  De laatste blogpost van lamazone was I love Cancun

 2. Het is misschien wat sterk en karikaturaal uitgedrukt 🙂

  In se heb ik niets tegen initiatieven als weggeefwinkels.

  Dingen als straatjutten en freeganisten, daar heb wel vraagtekens bij. Ik denk dan meteen aan de krakers van Leuven, of intervieuws die ik gelezen heb met krakers in Nederland. Allemaal mooie doelen en woorden, maar geen effectieve oplossingen.

  En dan tja… als k aan zo’n dingen denk, dan durf k al wel eens overgaan tot veralgemenen….

 3. Freeganisme is oa overdreven consumptie aan de kaak stellen door weggegooid eten daadwerkelijk op te eten. De tonnen voedsel die wij ieder jaar vernietigen tart werkelijk elke verbeelding. Je moet geen kraker of hippie zijn om dat als inspiratie te zien of daar lessen uit te kunnen trekken.

  Krakers: daar kan ik me deels in de discussie vinden of het heel effici?´nt is wat ze doen (veel hangt ook af van de persoon zelf), maar ik heb mateloos veel respect voor mensen met idealen die streven naar een betere wereld.

  De laatste blogpost van lamazone was I love Cancun

 4. Ik vind ook wel dat er iets moet gebeuren aan de overdreven consumptie. Maar waarom wordt er door dergelijke mensen dan geen initiatief opgezet, in plaats van zelf te gaan vuilbaksnuffelen? Er moeten mogelijkheden genoeg zijn.

  Dat respect is hier ook aanwezig. En ik wil daar zelfs een steentje aan toedragen, maar ik kan me echt niet scharen achter een beweging die zichzelf en de volkgsgezondheid in gevaar brengt door zo’n dingen.

 5. Hoe zie jij dan alternatieven voor ‘vuilbaksnuffelen’? Sensibiliseringscampagnes om consumenten niets meer te laten weggooien? De voedselindustrie overtuigen aan beter wastemanagement te doen? Dat is een zeer goede piste. En daar zijn verschillende organisaties zeker mee bezig. Check out:
  http://www.storyofstuff.com/

  Je vindt er zeker een waar je je steentje toe kunt bijdragen of waar je een Belgische variant van kunt verzinnen. Het web is groot genoeg om je zelf te informeren en zoals te zien aan het succes van de BBQ, is het voor iedereen makkelijk mensen te mobiliseren.

  Maar… waarom zouden er niet meerdere manieren zijn? Er is niet ?©?©n weg naar een verandering, er zijn er vele.

  De laatste blogpost van lamazone was I love Cancun

 6. @lama – die site eens uitspitten 🙂

  @Sigrid – ik maak niet meer dan nodig, wat over is warm k opnieuw op en echte resten gaan op de composthoop 🙂 Geen verlies hier!

 7. Altijd die belachelijke “hot – not” lijstjes, duidelijk iemand met veel te veel tijd.
  NONE OF THE ABOVE behalve jenever (kerstmarkten), mojito en wokken.
  Oh noes, ik ben niet “hot”.

  De laatste blogpost van whacker was Plat gelachen

Comments are closed.