Zijn er alternatieven voor vegetariër worden?

Gisteren passeerde er weer enkele tweets over al dan niet vegetariër worden. De trigger voor deze tweets was een filmpje (opgelet, niet voor gevoelige kijkers) gepost door @Bnox.

Het filmpje is een hidden-camera-filmpje gemaakt bij Hy-Line Hatchery, een industriële kippenkwekerij in Spencer, Iowa.
De beelden zijn allesbehalve. Kuikentjes worden geworpen, geplet, vermalen of levend gekookt in een afwas-automaat.

Doorheen de afgelopen jaren kregen we wel meer dergelijke filmpjes voorgeschoteld. Zowel amateur beelden (waarvan ik de echtheid niet in vraag stel), tot mooi gemonteerde gruwelijke horror-taferelen in PeTa-films (waarvan ik de echtheid sterk in vraag stel. Monteer genoeg materiaal en je krijgt de reactie die je zoekt…) Ook in ons eigen landje hadden we een storm rond een video gemaakt door GAIA, met beelden vanuit het slachthuis van Anderlecht.

Ik zie die beelden ook niet graag, helemaal niet! Iedereen die mij kent weet wat voor een dierenliefhebber ik ben, en welk klein hartje ik heb als het neerkomt op dieren die pijn hebben. Maar, ik geniet wel van mijn steak, kippenfilet of koteletje. Wanneer ik weet dat mijn vlees van dergelijke vleesfabrieken komt, dan laat ik het liever links liggen.

Moet je nu, omwille van dergelijke beelden, overstappen op vegetarische maaltijden? Helemaal niet. Wil je het doen, dan heb ik er alle respect voor, maar het _moet_ niet. Een betere insteek om die stap te zetten vind ik dingen als je gezondheid (al blijf ik ervan overtuigd dat wij als mens vlees nodig hebben), je zorg om het milieu (methaanproductie van koeien & schapen, en vooral, de mestproductie van deze dieren) etc.

Heb je niet echt zin om vegie te worden, maar wil je niet op je geweten hebben dat je vlees van dergelijke industrie komt, kies dan voor lokaal geproduceerd vlees. Woon je in de stad, dan ligt dit natuurlijk moeilijker, maar op het platteland biedt menig boer koeie- of varkensvlees aan, dat ter plaatse is gekweekt, en soms zelfs geslacht en verwerkt. Op die manier heb je niet alleen superlekker, vers en gezond vlees, maar kan je dikwijls ook een kijkje nemen in de stallen of kan je vragen aan de boer wat de beesten te eten krijgen.

Een andere mogelijkheid is vlees van het Meritus-label (voor rundsvlees), Certus (voor varkensvlees), BCV (voor kalfsvlees). (Meer info over deze labels vind je op http://www.belgianmeat.com/)
Deze labels geven je de garantie dat de dieren zijn opgekweekt volgens specifieke en strikte normen qua voedselkwaliteit, huisvestingskwaliteit etc. Om alle twijfel weg te nemen, worden deze normen gecontroleerd door onafhankelijke controle-instanties.

Een 3de mogelijkheid is vlees van dieren die ingezet worden om natuurgebieden te onderhouden. In verschillende natuurgebieden in Vlaanderen worden runderen of schapen ingezet om grasland kort te houden, om wildgroei van jonge bomen te beperken en zo verder. Meestal zijn de dieren hier van stevige rassen zoals Salers of Galloway (‘vreemde’ rassen) of lokale rassen zoals het Belgisch Wit-Blauw (Mixte), het West-Vlaamse Rood of Wit-Rood bij de runderen. Bij schapen zijn het typische Belgische rassen zoals het Vlaamse schaap, Belgisch melkschaap of Lakens Schaap. Ook geiten worden toegepast, maar dit vlees is minder aantrekkelijk.
Het vlees is steviger dan het zachte vlees dat je koopt in de supermarkt, maar ook voller van smaak.
Wil je wel eens vlees proberen van dieren die in natuurgebieden rondlopen? Dan kan je terecht bij Buitengoed (vlees van Salers) of bij VeeAkker (niet alleen verschillende soorten rundsvlees, maar ook vis en kokosolie).

Een lijvig dossier rond ‘Natuurvlees’ kan je lezen op Regionaal Landschap Houtland

Moet je vegie worden? Neen. Er zijn andere oplossingen. Wil je vegie worden? Niemand kan je tegenhouden! Meer info over vegetariër worden? Check eens bij Vegatopia!

6 Replies to “Zijn er alternatieven voor vegetariër worden?”

 1. Mogelijkheid 2 is niet echt zo simpel meer. Geboren en getogen op een melkveebedrijf zag ik een hele evolutie voorbijgaan op het vlak van ‘dieren slachten’.

  De regelgeving hierover is enorm streng geworden. Denk maar aan de problemen die Islamieten ondervinden bij hun rituele slachtingen tijdens het offerfeest. Ok, de slachting zelf is ook niet helemaal volgens ‘onze regels’ in dit Belgenlandje, maar mede een van de redenen is het niet zomaar thuis mogen slachten.

  Vroeger zag ik thuis in de garage vaker twee varkenshelften ophangen om uit te bloeden. De emmer met bloed onder de snuit. Dit is tegenwoordig al niet meer zo evident. De dieren worden verplicht naar het slachthuis gestuurd om daar te sterven en uit te bloeden. Hier weet je dus al niet meteen wat er met de dieren gebeurt. (hoewel ik betwijfel dat zaken zoals in het filmpje niet meteen aan de orde zijn)

  Verder kunnen de landbouwers jaarlijks maar 1 dier (ik heb het dan over een koe of stier) per jaar slachten, en dit enkel voor eigen gebruik. Eigen gebruik maakt het dus moeilijk om zomaar even voor Jan en alleman een stuk vers vlees te voorzien. Een grote koe is nog te verdelen onder twee gezinnen, maar indien er 20 gegadigden aankloppen, blijft er niet veel over om te verdelen.

  Begrijp me niet verkeerd, ik ben een fervent vleeseter en zal dit ook heel mijn leven blijven. Zoals hierboven gezegd: een mens heeft vlees nodig. Wij zijn, net als varkens (sorry voor de vergelijking) nu eenmaal alleseters van nature uit.

  Praktijken zoals bij de kuikentjes zijn niet te controleren eens je vlees op je bord ligt, maar er zijn wel meer voorbeelden te geven van ontoelaatbare praktijken waar we geen vat op hebben. Kinderarbeid is er zo eentje van. Gaan we dan naast vegetariër, ook dakloze worden? Gewoon maar omdat we niet zeker zijn waar ons eten, onze bakstenen en het al dan niet in het Amazonegebied gekapte hout vandaan komt?

  Doe maar, ik eet mijn stukje vlees nog steeds met smaak op.

 2. Ben je zeker dat die labels goede omstandigheden garanderen voor de dieren?

  Ik ben alleszins overtuigd om mijn vleesconsumptie te minderen, al was het maar omwille van de heel foute verhouding tussen het aantal kg graan/maïs/soja voor de productie van 1 kg vlees.

  Een druppel op een hete plaat, water naar de zee dragen, … alle beetjes helpen. Het excuus dat het toch niet zal helpen is me net iets te gemakkelijk.

  1. De omstandigheden zijn duidelijk omschreven, en garanderen diervriendelijke huisvesting, kwaliteitsvoedsel voor de dieren etc.

   Alle beetjes helpen idd, en daarom ga ik je zeker niet anders bekijken nu. En “het helpt toch niet” is ook geen excuus natuurlijk. Jij mag/moet die keuze voor jou maken, maar ik vond het toch belangrijk (en leuk) om mogelijke alternatieven aan te rijken 🙂

 3. Een aanrader als er eentje in je buurt is: de slagerij van de BioPlanet. Ja, het vlees is een pak duurder dan in bv. de Colruyt, maar wat een verschil!

 4. Pingback: Go local! | Ntone

Comments are closed.