2kleurig pureetaartje met kabeljauw en groen sausje met garnaaltjes

Nog nekeer van kokeneten gedaan met garnaaltjes.
Ik ben dol op puree en stoemp, en per toeval combineert dat prachtig met vis.

Eigenlijk is dit een zeer simpel te maken gerecht, maar mits een beetje een feestelijke bordschikking kan je er hoge ogen mee gooien.

Ingredi├źnten: (voor 2 personen)

 • aardappelen, liefst bloemige zoals Bintje
 • 2 kabeljauwhaasjes
 • 150gr grijze garnalen
 • groene kruiden (4 mooie takken peterselie, enkele pijpjes bieslook, een dik handvol kervel)
 • 3 lenteuitjes (schalullekes ook wel genoemd)
 • sjalot (een dikke)
 • peper, zout, kruidnoot
 • boter
 • melk

  De kabeljauw:

  Leg de kabeljauwhaasjes in een vuurvaste schotel, met een flinke klont boter, peper en zout. Eventueel kan je een sjalot of ajuin fijnsnipperen en eveneens over de vis strooien. Laat de kabeljauw rustig garen op een 140┬░ gedurende 40min. Het is belangrijk dat je verse vis neemt. Diepvriesvis bevat geen visvocht meer en bakt dus droog. Je hebt visvocht nodig voor het sausje straks.

  De puree:

  Schil de aardappels, kook ze gaar, giet ze af en laat ze effe opkomen op het vuur (het overtollige vocht verdampt, de aardappels worden droger). Pureer ze met een pureestamper of mixer. Voeg peper, zout, kruidnoot, een klontje boter en een scheut melk toe, volgens smaak.

  Schik op de borden een hoopje puree. Ik heb een ronde kleine taartvorm gebruikt, een 10cm in doorsnede. Zo krijg je een mooi rond taartje.

  Voor de gekleurde puree versnipper je eerst een deel van de groene kruiden. Meng deze fijngehakte kruiden doorheen de puree, en leg een 2de laag op de taartjes.

  Het sausje:

  Voor het sausje heb je de rest van de groene kruiden, de lenteuitjes en de sjalot nodig. Snij de sjalot fijn, en laat deze samen met het wit van de lenteuitjes glazig worden in gesmolten boter. Doe dit op een laag vuurtje. Als de sjalot glazig is, voeg de rest van de fijngehakte groene kruiden en het versnipperde groen van de lenteuitjes toe. Voeg ook een beetje water toe. Als de vis klaar is, giet je het visvocht bij het sausje. Terwijl dit mengsel inkookt, voeg je de garnaaltjes toe. Op smaak brengen kan je doen met peper, zout, of een fijngestampt visbouillon blokje. Indien je een visbouillon blokje gebruikt, laat dit effe meekoken, en let op voor klonters.

  Schikking:

  Maak je pureetaartje, schik er de vis langs 1 zijde rond, en overgiet met de groene saus en garnaaltjes.

  Smakelijk!

  Blogpostje in het kader van de promotie van grijze garnalen

  2 Replies to “2kleurig pureetaartje met kabeljauw en groen sausje met garnaaltjes”

  Comments are closed.