9 oplossingen voor het klimaatprobleem (en mijn bedenkingen hieromtrent…)

Boskabout schreef een blogpost over de klimaatproblematiek, op zijn gekende manier. Ik kan me in veel punten vinden, maar heb hier en daar toch een bedenking of aanvulling. Bij deze….

 1. Steven haalt als eerste punt aan dat we moeten stoppen met het klimaatprobleem te aanschouwen als een probleem. Hier kan ik in volgen. Het is geen probleem, het is een opportuniteit, een mogelijkheid tot versnelde ontwikkeling, diepgaand onderzoek, maar op kleine schaal ook een mogelijkheid tot zelfontwikkeling. Als ieder van ons een stilstaat bij zichzelf, en kijkt wat hij/zij zelf kan doen, dan gaan vele kleintjes al 1 groot maken.
 2. Stop met energiecentrales die dagelijks enorme hoeveelheden CO2 uitstoten.
  Volgens Boskabout moeten kerncentrales en zonnepanelen onze noden op korte termijn oplossen. In een korte termijnvisie kan ik mij vinden. De kerncentrales langer openhouden is voor mij ondenkbaar. Liever zie ik een gefundeerd onderzoek naar de mogelijkheden om met hernieuwbare energiebronnen onze noden te lenigen. Het potentieel energie dat er zich rondom ons bevindt is ondenkbaar. Rioolwater kan, mits toevoeging van energierijk materiaal (vetten, slachtafval, energiemais, vermalen gft afval) methaan, biogas opleveren. Gemengd Korte Omloop Hout aangeplant op marginale gronden kan CO2 vastleggen tijdens de groei, kan aangewend worden voor energiewinning, en gaat tegelijk een verrijking vormen voor de streek waar de aanplanting gelegen is.
 3. Belasting op massa.
  Lol, mja, hij heeft een punt…
 4. Iedereen terug zijn eigen hof.
  Voor zij die frequent mijn blog lezen, het is duidelijk dat ik helemaal achter dit punt sta. Een eigen groentetuintje, lokaal voedsel, community gardening, urban agriculture, ik ben er helemaal voor. Waarom voedsel eten dat 100en kilometers heeft afgelegd?
  Ook ben ik helemaal voor seizoensgroenten. In de zomer witloof eten? Witloof is een wintergroente! In de winter komkommers? Die opgekweekt zijn in serre’s die warm gestookt moeten worden, waar s nachts het licht moet branden om de plant te doen denken dat het zomer is? Nee bedankt!
 5. Minder lokaal-kouwelijke vrouwen.
  en meteen ook
 6. Meer lokaal-hete vrouwen.
  Minder, meer, en niet alleen vrouwen. Zet die verwarming een tikkeltje lager, doe een dikkere pull of fleece aan. “Vroeger” toen ik nog op school zat, veranderde ik van een humaniora in Jette (Sint Pieters College om precies te zijn) naar de Tuinbouwschool in Merchtem. Ik was een koukleum…. In Jette was het altijd lekker warm, het hele gebouw werd warm gestookt, en we slorpten energie. In Merchtem werden, winter of zomer, de ramen geregeld opengezet. Het was fris in de lokalen, maar we leerden leven met de seizoenen. Als het in de zomer warm was, dan was het genieten. Was het in de winter koud, tja, doe een extra pull aan, leer schrijven met handschoenen. Nu besef ik dat ik dankzij die paar winters in Merchtem, me eigenlijk veel beter kan beschermen tegen de koude.
  Zet die verwarming een tikkeltje lager, en niet alleen op Dikke-truien-dag... (de volgende is blijkbaar op 12 februari 2010…)
 7. Geboortebeperking.
  Hier ga ik niet te diep op in. Ethisch is dit nogal een heet hangijzer. Vele mensen hebben een kinderwens, en vervullen die ook. Puur persoonlijk gezien is dit allemaal leuk, dat kindjes kweken. Maar op grote schaal…. Wat Yab daar zegt: “Elk probleem op deze aardkloot heeft zijn wortels in de overbevolking.”, daar kan ik mij wel in vinden….
 8. Back to the basics.
  De wereld is een groot dorp geworden. Ongeveer alles is met een muisklik bereikbaar, en op een kilometer meer of minder kijken we niet. Maar is dat nu echt nodig, die dagelijkse files, die verkeersknopen. Zijn er geen andere mogelijkheden?
  Die files zijn er natuurlijk door verschillende factoren. De werkmens die van het platteland naar ‘t stad moet voor zijn dagtaak, de distributie-sector die van het gecentraliseerde depot naar alle winkels moet, het vervoer van goederen van (lucht)haven naar datzelfde depot.
  Lokaal gekweekt voedsel zou al een beetje een oplossing zijn. Thuiswerken voor jobs waar het kan (ik denk aan vele jobs in de IT, marketing, sales.)
  Zaken die je te voet of met de fiets kan doen, doe die dan ook. Sinds ik hier in het centrum woon doe ik een massa te voet, een fiets heb ik niet. Maar ik schrik soms van mijn buren die met de auto tot het einde van de straat rijden voor snel iets te halen in de GB… Seriously people!
 9. Betere isolatie van huizen.
  Voor de plaatsing van zonnepanelen zijn subsidies uitgetrokken, en Steven heeft een punt. Was dergelijk budget niet beter gestoken in het isoleren van huizen? Ik woon in een huurhuisje dat zo goed als niet geïsoleerd is. Enkel glas, holle vloeren, slechte dakisolatie, kieren en spleten. Mijn huisbaas gaat niet investeren in zonnepanelen, maar mits aanmoediging had ik misschien een betere isolatie gekregen, gevolgd door een lagere energiefactuur, en een kleinere ecologische voetafdruk.

En zoals Steven zegt: “Don’t hope. Think. And act.”

De grote impact op het klimaatprobleem gaat niet komen van de wereldleiders. Wij, als kleine man, hebben de kracht in handen om iets concreets te doen. Wij kunnen, door kleine ingrepen, onze ecologische voetafdruk verkleinen. Wij kunnen onze invloed op klimaatswijzigingen verkleinen. Wij kunnen het probleem aanzien als een opportuniteit.

Bedankt Boskabout voor de inspiratie!

3 Replies to “9 oplossingen voor het klimaatprobleem (en mijn bedenkingen hieromtrent…)”

 1. Ik vraag mij wie die soort onzin schrijft. Beroepsdoppers?
  Als ik dat voorlaatste puntje lees denk ik dat alleen beroepsdoppers daar tijd voor hebben.

  Zijn er geen dringendere problemen als groen? Zoals beslissen wat we met de laatste liter benzine gaan doen? In een Lamborghini Countach kappen natuurlijk!

  Ey, groene jeanetten, in plaats van te lullen, kom met oplossingen. Oplossingen voor werkmensen. Want ik werk 12h per dag. Ik heb geen tijd om mijn commisse te doen met de vélo… of te voet!

  Ik heb geen plaats voor nen hof. Ik heb munt, basicilum, bieslook in een potje gekocht. Die hebben welgeteld 3 weken geleefd. Werkmensen hebben daar geen tijd voor.

  En dat gelul over kerncentrales. Ondertussen maar profiteren van de warmte en electriciteit maar wel roepen en tieren dat ze die handel moeten sluiten. Amazing. Mouthbreathers.

  Er zijn mensen die graag een beetje meer luxe hebben. Maar dat mag niet?

  Geboortebeperking. Ja, daar ben ik het absoluut mee eens. Elke marginale kut duwt er nu gemiddeld 3/4 kinderen uit. Stop. Pak dan in één keer ook die zandnegers aan, ja? Als zij terug dadels gaan kweken in de woestijn, is er meer plaats voor groen in de stad.

  Moest het allemaal zo simpel zijn zou iedereen wel zo leven.

 2. Meer lokaal hete vrouwen? Je bedoelt om de koude mannen warm te houden? In dit geval: goed idee! Ik ben het met je eens het eerste wat mensen doen is die verwarming aandraaien, ongelooflijk irritant en als je er wat van zegt wordt je al snel aangemerkt als “milieu terrorist”.

 3. ja toinne… ik lees boskabout zijnen blog en diene legt het allemaal ni zo extreem uit. Kweet ni, die zijn posts hebben iets zen, die van u zijn altijd zo rage.

Comments are closed.