Dagvergoeding VS RSZ

Ik werk als vertegenwoordiger voor een Ternatse firma, die in zijn sector tot de top van België mag gerekend worden. Als vertegenwoordiger krijg ik geen maaltijdcheque’s, woon-werkverkeer bestaat niet voor mij. Maar ik krijg wel een dagvergoeding. Een dagvergoeding houdt in dat ik per dag een vast bedrag krijg om ‘s middags eten te kopen, mijn wagen proper te houden (carwash of zelf producten/sponzen/zeemvellen kopen), parkeerbonnekes te vergoeden, thuis mijn internet voor de zaak te gebruiken en zo verder en zo verder. Alle mogelijke kosten worden gedekt door deze dagvergoeding. Dit stukje vergoeding is belastingvrij. Op 1/1/2010, de dag dat ik mijn contract tekende, heeft de RSZ beslist dat deze vergoeding niet langer belastingvrij is. Om in orde te zijn met de regels moet vanaf die datum iedere vergoeding bewezen worden.

Heel even over naar de realiteit. Een doordeweeks… -euhm- …week… Ntone de Vertegenwoordiger.

 • Maandag: Ik rij langs het Schafthuis voor een Canadian zonder tomaat (€3,75). In de namiddag zit ik in Gent, en bezoek daar 3 stadsdiensten (Groendienst, Dienst Bevolking voor de kerkhoven en de aankoopdienst) waar ik telkens een parkeerticket moet voorzien (€3-5). Totaal voor maandag €6,75 – €8,75)
 • Dinsdag: Ik bezoek mijn klanten richting het oosten van Vlaams-Brabant en de onderkant van Limburg (mooie streek btw..) De Carestel van Rotselaar is een goeie plek om iets te eten. Een vol-au-vent met frietjes kost €11,95.
 • Woensdag: Richting West-Vlaanderen. Ofwel een broodje oppikken, of ik passeer aan de Voerman in Lichtervelde. Een broodje kost tussen de 3 en 4 euro, in de Voerman ben ik rond de €16 kwijt.
 • Donderdag: De streek rond Leuven, Mechelen, tot Duffel en Rumst. In de Smulbeer in Haacht kost een croque-vidée €7,5,-. Een colaatje erbij en nog een Snickers of Leo voor de namiddag en we zitten aan €10,-
 • Vrijdag: Het is bijna weekend, er kan een Quickske (Medium Giant menu, mayoniase, 6 chicken dips met BBQ-saus= meer dan €8,-) af. Wanneer ik naar huis rij stoppen we effe in de American Carwash (“Wassen zonder krassen”) in Kobbegem. Mijn vwatuurke is proper, en dat kost me €7,5,-

Dit is een normale week. Mijn dagvergoeding dient voor dergelijke zaken. Dingen die er voor zorgen dat ik als vertegenwoordiger mijn werk kan doen. Wat ik hier opsom zijn de basis zaken. Eten, auto proper houden etc. Andere zaken die erbij horen zijn dingen als parkeertickets, schrijfmateriaal, tolwegen of overzetboten (ok, dat zijn al vrij extreme voorbeelden, maar het kan gebeuren..). Dingen die ik ook tot mijn dagvergoeding reken zijn de blikken cola/ice tea green/flessen water die ik overdag in mijn auto drink, de Leo’s, Snickers, Kinder Bueno’s die ik eet en zo verder. Ook wanneer ik een koffie ga drinken met een klant reken ik hiervoor op mijn dagvergoeding.

Per werkdag krijg ik €10,- van mijn werkgever voor de uitgaven die ik opsomde. Ik denk dat het wel duidelijk is dat dit eigenlijk feitelijk te weinig is. Maar dat is een overeenkomst tussen mij en mijn werkgever.

En toen dacht de RSZ dat ze toch maar ook deze vergoeding wouden belasten. Dus nu moet ik iedere zaak die aanspraak zou kunnen maken op de dagvergoeding bewijzen. Absurd vind ik dit…. Ik moet alle mogelijke uitgaven bijhouden (extra werk), en deze overmaken aan mijn werkgever, die ze moet klasseren (extra werk). Hoe ver ga ik? Hou ik mij Colruyt-factuur bij, om de Cola’s, Ice-Teas, Kinder Bueno’s en zo verder te bewijzen? Ga ik iedere keer in het fritkot, bij de carwash etc een bewijsje vragen?

In mijn ogen is de dagvergoeding in het leven geroepen om een aantal zaken te vereenvoudigen. Maar een of andere overheidsdienst heeft het gevoel dat ze belangrijke inkomsten mislopen, en wil deze gelden incasseren. Met als gevolg dat zowel de werknemer als de werkgever als de overheid extra werk krijgt.
Schrappen die handel (de bewijsplicht, niet de dagvergoeding…)

Als de RSZ/Belastingen dan toch zo dringend op zoek zijn naar nieuwe inkomsten, dat ze dan een taks invoeren op de kilometers van een bedrijfswagen. Mijn auto doet wekelijks meer dan 1000km enkel voor de zaak/klanten. Hoeveel file-rijders rijden van thuis naar de bureau en terug in een dikke wagen, zonder ooit effectief hun auto nodig te hebben voor hun werk? (effe nuanceren, ik heb in se niks tegen mensen die een kleine of grote wagen krijgen van het werk als deel van hun verloning. Maar ik vind het niet kunnen dat mensen die bepaalde zaken echt nodig hebben voor hun job hierop belast worden, terwijl er zoveel mensen zijn die door de mazen van het net glippen…)

9 Replies to “Dagvergoeding VS RSZ”

 1. Zulke zaken (buiten het eten) kunnen toch ook in representatiekosten gegoten worden (kosten eigen aan werkgever), dewelke niet belast zijn? Zolang je ze kan aantonen natuurlijk, wat hier geen probleem is. Of vergis ik me?

 2. Nee, representatiekosten moeten bewezen worden. De oplossing hier is baanvergoeding en maaltijdvergoeding. Baanvergoeding moet je wel bewijzen dat je onder weg bent geweest (minstens een halve dag), maar dat is veel simpeler dan al uw kosten bijhouden.
  Zeg dat eens tegen uw werkgever.

 3. Waar staat dat je dagvergoedingen moet kunnen bewijzen? Voor zover je 1) op verplaatsing werkt en 2) de tarieven niet overschrijdt die de belastingen aan haar eigen controleurs toekent is er toch geen probleem.
  Moest er iets gewijzigd zijn, heb je daar dan een bronvermelding van? Interesseert me wel, of ik ben zelf ook niet in orde…

 4. Ik had onlangs belastingscontrole, deze dame legde me uit dat er sowieso een forfaitaire onkost wordt toegekend per jaar voor iemand in loondienst voor een niet erg klein bedrag.
  De wagenkosten van benzine en onderhoud die vind ik logisch dat die bewezen worden en 100% terugbetaald. Al die andere zware extra’s zoals schrijfgerief, toltax en dergelijke ook. Maar eten… dat weet ik niet echt. Ik heb al in zoveel functies gewerkt waar er ook geen maaltijdcheques werden toegekend, waar er enkel water en koffie voorhanden was door de werkgever, en zeker geen tussendoortjes of frisdranken. Als dat een gunst is van de werkgever ok. Maar in andere jobs vallen deze toch ook gewoon ten laste van de werknemer, en moet men boterhammen meenemen, en eigen drank als men iets anders wil drinken…

 5. Tip van de maand: niet alle dagen belegde broodjes gaat kopen of vol-au-vent gaat eten.

  Ik smeer mijn boterhammen zelf (hell, we maken zelfs ons brood zelf, vele lekkerder). Ik krijg nen euro of 5 aan maaltijdcheques, en voor de rest 50 euro woon-werk-verkeer-vergoeding-spul, terwijl ik per maand voor meer dan 100 euro aan diesel alleen al verbruik, met mijn eigen wagen.

  Zagevent :p

 6. Eigenlijk deel ik de mening een beetje van Marnik. Wij hadden tot voor kort ook geen maaltijdchecks en kregen niets te drinken of te eten van de werkgever. Boterhammetjes smeren en sleuren met water was het gevolg. En af en toe eens een broodje halen, maar wie kan dat elke dag volhouden? Daarvoor verdien ik ook niet genoeg hoor…

 7. Ge snapt het niet, hij zit de hele dag op de baan. Niet echt mogelijk om eigen broodjes mee te brengen (die worden immers slecht in de wagen). Ook moet hij soms misschien met klanten gaan eten en uw boterhammekes bovenhalen in een restaurant vinden ze meestal niet zo leuk. Soit, dit is exact waarom die baanvergoeding bestaat…

 8. Niet helemaal mee eens. Als je met klanten gaat eten heb je een btw bonnetje dat je kan inbrengen als onkosten, lijkt me.
  Niemand wordt verplicht elke dag te gaan eten, kijk maar naar de werkmensen met een frigobox. Ik ken nog vertegenwoordigers die dat doen…

Comments are closed.