(TT)/Plantendokter – Ik ga op vakantie…

en laat mijn planten achter. De zomermaanden zijn er, ongeveer iedereen is wel van plan om een of meerdere weken erop uit te trekken, naar onze kust, of die van een ander. Maar er zijn enkele dingen die we niet kunnen meenemen. Onze huisdieren (katten, vogels etc) maar natuurlijk ook onze kamerplanten.

Hoe kunnen we onze kamerplanten (en eventueel kruiden of kleine balkonplanten) in leven houden als we niet thuis zijn? Er zijn enkele kleine truukjes die ons daarbij helpen.

De truuk met de badkuip en de draad

Vul je badkuip grotendeels met water, en leg er planken over waarop je je potten en bakken kan schikken. Laat een dikke katoendraad gedurende een uur of langer weken in het water. Stop deze draad langs onder, doorheen een afwateringsgaatje, in de potgrond. Het andere uiteinde van de draad leg je in het water. De draad gaat het water opzuigen en zo voor een connectie zorgen tussen de plant en het water. Wel opletten dat er geen rechtstreeks contact is tussen pot en water.

De truuk met de turf

Heb je maar enkele potten die de vakantie moeten overleven, dan kan je beter opteren voor de truuk met de turf. Zoek een bak waar je potten in kunnen zonder dat je de planten beschadigt, en leg hierin een dikke laag kletsnatte turf. Ze je potten op deze turf, en vul de rest van de ruimte ook op met de kletsnatte turf. Wel opletten dat de turf niet hoger komt dat de potten. De turf gaat de potten koel houden, en langs onder voorzien van voldoende water. Terrasplanten zoals kruiden of kleine potplanten kan je zo ook doorheen je vakantie helpen.

De truuk met de plantschop

Een hele reeks planten, zoals Spathifyllum, Asparagus, Hortensia of Chlorophytum (en andere…) kan je tijdens je vakantie uitplanten in volle grond. Doe dit echter niet de dag voor dat je vertrekt, maar groepeer de planten kort bij elkaar, en graaf ze minstens een week voor je vertrek in. Geef voldoende water, zodat de grond rijk is aan water, om af te geven doorheen de dagen en weken die volgen. De planten gaan misschien niet alle dagen water krijgen, maar langs de andere kant genieten ze mee van dauw en regenbuien. Na je vakantie kan je ze terug inpotten.

Opgelet, deze trukjes werken goed, maar zijn beperkt in tijd. De truuk met de plantschop kan je planten langer laten overleven, maar de andere zijn goed voor 2-3 weken.

2 Replies to “(TT)/Plantendokter – Ik ga op vakantie…”

Comments are closed.