Weeping house

Vorige week stond er een huis in Antwerpen. ‘Maja,’ denken jullie..’er staan wel meer huizen in Antwerpen!’ Maar dit was een wenend huis. Uhu, een wenend huis. Het weende bittere tranen… Want het was een energieverlindend, eco-unfriendly huis.
Na enkele dagen was het wenende huis omgetoverd in een lachend huis.

Door Axa.
Om reclame te maken voor hun ‘groene lening’.
Een renovatielening met 3 voordelen. Je geniet een voordelig tarief, je kan in sommige gevallen op 15 jaar terug betalen en je kan genieten van optimaal budgetbheer (wat eigenlijk gewoon wil zeggen dat je zelf kan kiezen op welke dag van de maand je de terugbetaling doet.)
Om eerlijk te zijn, ik heb totaal geen ervaring met immobilieën, laat staan met hypotecaire leningen. Ik heb dus ook totaal geen besef wat een voordelig tarief is. Of een normale terugbetaaltijd. Optimaal budgetbeheer klinkt wel aanlokkelijk, ik zou opteren voor elke 32ste dag van de maand.

Ik heb even de simulatie gedaan, er van uitgaand dat ik een oude versleten mazoutketel vervang door een CV-installatie op houtpellets. Zo een ding komt op ongeveer 15000 euro. Terug betalen op 36 maand zou me €448,49,- per maand kosten of €1145,64,- interest na 36 maand.
Lijkt me een faire deal. Ik voel me wel aangetrokken.
Spijtig genoeg heb ik geen eigen huis, en mijn huisbaas overtuigen om zijn oude versleten mazoutketel te vervangen is ook niet echt een optie.

Ik kreeg ook een persbericht toegstuurd van Axa over deze lening. En zoals jullie weten ligt het onderwerp “groen” mij nogal nauw aan het hart.
Het feit dat er specifiek leningen zijn om groene, ecologische verbouwingen en renovaties te ondersteunen vind ik leuk.
Wat me een beetje een wrange smaak in mijn mond geeft, zijn de statistieken die bij deze lening horen. Zo zijn 80% van de renovatieleningen groene renovaties (OK), 70% van de renoveerders zijn 40+ers (das minder maar bon) en wordt de lening het meeste gebruikt om zonnepanelen te leggen (niet OK).
Wat ik zelf al dacht wordt bevestigd in het persbericht. Jonge mensen hebben het geld niet om groene renovaties te doen. Terwijl het net zij zijn die er het meeste kunnen uit halen.
En het geld wordt geleend om overdreven gesubsidieerde, ondermaats renderende “groene” zonnepanelen te leggen.
Afbetalen op 10 of misschien 15 jaar terwijl de terugverdientijd van zo’n dingen geen 5 jaar is, lijkt me vreemd.
Maar bon, er wordt ook geld geleend voor isolatie, vervangen van CV-installaties etc. En dat is goed.

Heb je zelf verbouw- of renovatieplannen, wil je je versleten CV-installatie vervangen, wil je dubbel glas of extra isolatie, check dan eens op de Axa lening simulator.
Wil je zonnepanelen leggen, denk dan nog heel lang en hard na.

One Reply to “Weeping house”

  1. Voor energiezuinige auto’s bestaat er een vergelijkbare lening. Dan betaal je aanzienlijk minder rente

Comments are closed.