Deze ochtend zag ik een tweet passeren van @Ivomechels over Carrefour die met varkensvlees “besmette” bolognaisesaus gaat schenken aan voedselbanken.
Mooi zo: #Carrefour België gaat spaghetti bolognaise, die ze uit rekken haalde omw v varkensvlees ipv rundvlees, schenken a voedselbanken.
— Ivo Mechels (@ivomechels) 22 maart 2013
Ik reageerde, omdat ik toch enkele bedenkingen had…
@ivomechels wat is daar mooi aan? “T is niet ok om te verkopen, dus geven we t maar weg dan lijken we iets goeds te doen”?
— Ntone (@ntone) March 22, 2013
Wat volgde waren toch wel enkele pittige tweets (@Bartmeuleneire, @Nelelijnen, @Eliodebolle, @Kiekestront en van @Ivomechels zelf…) die zomaar niet te beantwoorden zijn in 140 karakters…
Een eerste bedenking is de volgende… Zoals ik zei in mijn tweet “T is niet ok om te verkopen, dus geven we t maar weg dan lijken we iets goeds te doen”. Mooi van Carrefour om die bolo-saus weg te schenken. Verkopen kan toch niet meer, en ze laten vernietigen kost hun waarschijnlijk meer dan ze weg te schenken (op de schenking moet blijkbaar nog BTW betaald worden).
Carrefour is in deze “De Goeie”. Hoe het komt dat in het goedkope huismerk van Carrefour varkensvlees in plaats van rundvlees zit, zal waarschijnlijk niets te maken hebben met de prijszetting die dergelijke supermarktketens afdwingt van hun producenten. (ironisch bedoeld)Als de producenten op zoek moeten gaan naar mogelijkheden om hun eigen marges te behouden, dan duikt er al snel goedkoper vlees op. En zoals we allemaal weten is varkensvlees al geruime tijd zeer goedkoop te vinden… Dus “De Goeien” hebben ook een slechte kant… (opgelet, ik schrijf dit van uit een gedachtegang, dit is geen beschuldiging, noch een bewezen feit)
Een 2de bedenking die ik heb gaat terug naar enkele jaren geleden. De MuffinMan, je weet wel, Steven De Geynst, die kreeg een proces aan zijn broek. Omdat hij muffins die net over datum waren, en dus weggegooid werden, uit de vuilniscontainer viste, en wilde uitdelen aan mensen die zich geen voedsel konden permitteren. Dat proces werd hem aangedaan door, jawel, Carrefour. Dezelfde Carrefour die nu voedsel dat ze niet meer kunnen verkopen zelf wegschenken.
Iets waar we ook zeker moeten bij stilstaan is de massa voedsel die elke zomer vernietigd wordt. Als er een massa groenten worden aangevoerd op de veilingen, en er is weinig vraag, dan wordt er al snel container na container aan verse groenten afgevoerd als veevoeding of als afval. Waarom kunnen deze verse groenten niet aan de voedselbanken geschonken worden?
Het is mooi van Carrefour dat ze zo inzitten met de minderbedeelden, maar misschien moeten wij zelf eens gaan stilstaan bij het allerbelangrijkste in alle verhalen rond voedsel. Alle mogelijke vormen van voedsel die je koopt in de supermarkten komen van bij een boer of tuinder. De voedseldruk neemt alsmaar toe, wij (ik reken mezelf tot de boeren) moeten alsmaar meer produceren, tegen alsmaar lagere kosten om zelf in leven te kunnen blijven, en de consument betaalt in de supermarkt veel geld voor zijn voedsel. Tussenin zitten nog producenten van (half)-afgewerkte producten, groothandels, distributiecentra, en overal moet er geld blijven plakken.
Het is niet de varkensboer zijn fout dat zijn vlees in de bolognaise terecht komt. Het is niet de paardenhouder zijn fout dat er paardevlees in lasagne met 100% rundvlees zit. Wij kopen die producten, liefst zo goedkoop mogelijk, wij als volk houden een systeem in stand waar marges en winst het belangrijkste zijn.
Cut out the middle man, en koop je groenten en fruit in de hoevewinkel, bestel een vleespakket bij de veehouder. Dan ben je zeker van wat je krijgt, betaal je een faire prijs voor degelijke kwaliteit, en moet je je geen zorgen maken dat er misschien wel iets anders op je bord ligt dan wat er op het potje stond.
Hallo
Bedankt voor je reactie, toch wil ik hier ook even op reageren.
Laat me eerst beginnen met te zeggen dat m’n tweet puur retorisch bedoeld was. Ik maakte me een bedenking en deed ook geen aanval naar u als persoon. Volledig akkoord wanneer u zich afvraagt waar de verantwoordelijkheid van de consument ergens parten speelt. Ik ben ook van oordeel dat de consument een bepaalde eis (kwaliteit, prijs, ..) uit, waarna de markten gaan uitzoeken in hoeverre ze hier tegemoet aan kunnen komen. En akkoord: het is een raar zicht wanneer Carrefour een proces aanspant tegen een persoon die voorstander is om (vervallen) producten te recupereren, om daarna de ‘goede’ uit te hangen door zelf voedsel te schenken. Toch een kleine bedenking: in de ene situatie zijn de producten vervallen (Carrefour kan dan niets meer garanderen i.v.m. de voedselveiligheid), in de andere voedsel die prima consumeerbaar is.
Hebt u onlangs de reportage gezien van Koppen (http://www.een.be/programmas/koppen/wat-met-voedseloverschotten)? Het luidt daar dat we elk jaar 345 kg voedsel per persoon en per jaar verloren. Ondanks dat voedselbanken smeken naar meer voedsel. Spijtige zaak, lijkt me zo. Daarom ben ik ook voorstander om voedsel die de (toch wel verwende) consument niet wil kopen, te schenken aan dergelijke organisaties. Natuurlijk onderworpen aan regels en afspraken. En daar worden we allemaal beter van…
Laten we samen werken aan waar iedereen recht op heeft (of toch zou moeten hebben): geen honger voor het slapengaan.
Steeds bereid tot reactie.
Groeten
Elio