Recept: Varkensgebraad met appeltjes

Deze week kwamen mijn ma en stiefpa eten. Om die mensen toch niet zomaar iets doordeweeks voor te schotelen en om iet of wat binnen de lijnen van paleo te blijven bedacht ik onderstaand recept:

Varkensgebraad met appeltjes in een honing-look marinade

Ingrediënten:
Voor het gebraad

 • Varkensgebraad of varkenskroon van ongeveer 1,3kg (of voldoende voor het aantal personen dat je moet voeden)
 • 1/3de zoete appel in 4 gelijke stukken gesneden (of meer stukken indien je een groter stuk gebraad hebt)
 • peper
 • zout
 • kruidenmengeling voor vlees (peper, zout, koriander, gember, venkel, citroenkruid, look) van Carrefour (of zelfgemaakt natuurlijk)

Voor de marinade

 • 6 tenen look
 • honing
 • dikke sjalot
 • halve spaanse peper, gedroogd
 • sesamolie
 • 0,5l kippebouillon

Bereiding:

Beginnen doen we met de marinade.
Snij de sjalot en gedroogde Spaanse peper in fijne reepjes en pers de teentjes look. Warm in een steelpannetje olijfolie en sesamolie op en voeg de sjalot, Spaanse peper en look toe. Wanneer de sjalot en look beginnen te bruinen voeg je de bouillon toe. Roer geregeld het geheel door elkaar en voeg honing toe naar smaak. Ik heb het graag zeer zoet, anderen hebben het misschien liever wat minder zoetig.
Laat dit mengsel op een zacht vuurtje verder sudderen en indikken.

20141126_175122Voor het vlees… Maak evenveel insnijdingen in het gebraad als het aantal stukken appel. Steek de stukken appel in de openingen. Kruid het gebraad langs de kant met de appeltjes met peper, zout en de kruidenmengeling. Warm geklaarde boter/ghee op in een pan en bak het vlees op de gekruide kant. Kruid ondertussen de andere kant. Draai het vlees zodat het langs alle kanten mooi gebruind is.
20141126_202502Verplaats het vlees naar een ovenschotel en strijk het een eerste keer in met de marinade. Schuif de ovenschotel de oven in en zet deze op 130-140°C. Controleer ongeveer elke 20 minuten en smeer telkens wat marinade op het vlees. Het vlees mag gerust 2 uur in de oven blijven staan. De laatste 15 min mag de temperatuur stijgen naar 180°C.

20141126_202644Wanneer het vlees gaar is, snij je het in evenveel stukken als dat er appeltjes in het vlees steken.

Smakelijk!

20141126_203241