Veel volk over de vloer

Nodig eens 14 volwassenen en 3 kinderen uit… En geef die ook eten. Awel ja, en het was ook ideaal BBQ-weer! ‘t Is te zeggen, als uw vuur heet genoeg is, deert de regen niet. Zowel het vlees als de slaatjes werden goed onthaald, dus hierbij de receptjes.

Vlees

Cuba Libre kippebilletjes
Voor 15 kippebilletjes:

 • 1 blik cola
 • 20 cc rum (moet geen fancy rum zijn, het is maar om te koken)
 • 200 gram bruine suiker
 • sap van  limoenen
 • 1 spaans pepertje in stukjes gesneden

Combineer alle ingrediënten. Plaats de kippebilletjes in een ovenschotel en giet het mengsel over de billetjes, zorg dat deze onder staan. Plaats in een voorverwarmde oven en laat gedurende een uurtje garen op 160°C. Haal uit de oven en giet de marinade af in een steelpannetje. Laat de marinade inkoken tot ze stroperig wordt.
Leg de billetjes op eenhete grill en smeer ze geregeld in met de marinade. Serveer met een schijfje limoen.

Beercandied Bacon
Voor ongeveer 1 kg spek

 • 1 donkere Grimbergen (of een ander zoet/kruidig bier)
 • 200 gram bruine suiker

Leg de sneetjes spek op de bbq bij medium warmte. Smeer ze in met het bier-suikermengsel en draai om. Smeer ze opnieuw in en draai om. Blijf dit doen tot het bier-suikermengsel op is en het spek goed gegaard is. Crunchyness is volgens goesting. Laat na het bakken even afkoelen voor extra smaakplezier.

Rundsreepjes met honingmosterd
Voor 20 stuks

 • 600 gram biefstuk van 4-5 cm dikte
 • 1 dikke sjalot
 • 2,5 cl olijfolie
 • 2 cl sojasaus
 • 2 eetlepels honing
 • 2 eetlepels mosterd
 • 20 houten stokjes in water geweekt

Snij de biefstuk in repen van ongeveer 1 cm dikte, de sjalot in grove stukken en rijg deze op de houten stokjes in een S-vorm. Meng de olijfolie, sojasaus, honing en mosterd in een kom door elkaar en marineer de rundsreepjes hierin. Bak op een hoog vuur.

Kippevleugels met colacurryketchup marinade
Goed voor 25 kippevleugels

 • 1 blik cola
 • evenveel curryketchup
 • beetje chilipoeder volgens smaak (mag ook cayennepeper zijn)

Meng de cola, curryketchup en het chilipoeder. Plaats de kippevleugels in een ovenschotel en giet de marinade hier over. Schuif in een oven en laat gedurende anderhalf uur traag garen op 150°. Giet hierna de marinade af en laat de kippevleugels afkoelen. Laat de marinade inkoken tot ze stroperig wordt. Plaats de kippevleugels op een hete bbq en smeer deze geregeld in met de marinade. Serveer heet.

 

Slaatjes

Avocadoslaatje

 • 1 avocado
 • 1 rode ui
 • halve komkommer
 • kwart granaatappel
 • enkele blaadjes koriander
 • 1 limoen
 • mayonaise naar goesting en smaak

Snij de avocado en komkommer in blokjes. Snij de rode ui in fijne reepjes. Maak de granaatappelpitjes los. Snij de koriander fijn. Meng alles in een kom. Pers de limoen uit en sprenkel dit sap over het slaatje. Meng de mayonaise onder het slaatje.

Witloof-appelslaatje

 • 3 kroppen witloof
 • 1 appel
 • handvol rozijen
 • gele ui

Snij het witloof en de appel fijn en meng met de rozijnen. Rasp de ui of snij deze heel fijn en meng ook onder het witloof-appelmengsel. Meng mayonaise naar smaak onder het slaatje.