Meteoriet in Bree

Okay, t was geen meteoriet, t was een stuk weggeslingerd gesteente.
Blijkbaar waren de buren aan het hakselen.

(filmpjes onderaan!)

Voor velen onder jullie een fait-divers, maar ik trek toch effe oogskes. Ervaring genoeg met zo’n machines, en uit wat ik lees kan ik opmaken dat er een bepaald type hakselaar gebruikt werd, namelijk een Tubgrinder. Dit is een amerikaanse ontwikkeling voor het verkleinen van grote hoeveelheden afval, meestal hout en groenafval.

Een Tubgrinder is opgebouwd uit een tub (ton) met daaronder 1 of 2 sneldraaiende walsen met hamers. Deze slagen stukken uit het afval en gooien dit tegen een zeef. Materiaal dat te groot is, draait nog is 1 of meerdere toeren mee. Je kan je inbeelden wat effect dat dat heeft op bvb staal of steen. De snelheid van de walsen is al snel 1200 toeren per minuut, en de inertie is gigantisch. Natuurlijk wil hard materiaal er wel is langs de foute kant uitglippen. Omdat een Tubgrinder open is bovenaan kan materiaal dus langs hier ontsnappen. Normaal gezien moet daarom een beschermplaat op de tub gelegd worden wanneer deze gevuld is.

Veel geluk voor de mensen die deze steen _niet_ op hun hoofd hebben gekregen. En veel geluk voor de operator van de hakselaar. Nu heb k al enkele Tubgrinders in actie gezien, en ik kan me zo direct maar 1 firma voor de geest halen die de afdekplaat etc niet gebruikt.

Wacht maar! Onze traagdraaier is bijna klaar voor actie! Bij ons geen weggelsingerd materiaal!!

Een zicht op de grinderwals
De Morbark 1600 Tubgrinder
Een Duratech HD10 Tubgrinder

2 Replies to “Meteoriet in Bree”

  1. Die vorige filmkes van die rijdende dingen waren kak, maar dees is wel teh shit. Als ge niet weet wat kopen voor mijne verjaardag, nen hakselaar komt altijd van pas!

Comments are closed.