(TT) – Het groeiseizoen begint!

En dat wil zeggen dat je stillekesaan je tuin in orde mag brengen 🙂
Voor vele mensen wil dit zeggen, zakken kunstmest aanslepen, de gazon te kort maaien en fout snoeien.
Over snoeien ga ikzelf niet teveel vertellen, omdat dat echt iets is voor specialisten. En mijn specialisatie is nu per toeval eerder bemesting en gazons 🙂

Bemesting : Veel mensen denken dat ze hun gazon (en daarbij de rest van de tuin) het beste krijgen met lekker veel stikstof. Stikstof bevordert de groei van groene (bovengrondse) plantedelen. Als we dus onze gazon veel stikstof gaan geven, wil dit zeggen dat we een explosieve groei krijgen in de weken na het bemesten, maar dit gaat ten koste van de ondergrondse plantedelen. Gevolg : eerst massaal gras maaien, en als het droger wordt, een gazon die heel gevoelig is voor droogte.

Mijn tip voor gazonbemesting : Gedroogde koeiemest of compost, omdat we dan organische stof inbrengen, die op middellange termijn afbreekt, maar de grond rond de wortels luctig houdt. Deze bemesting kan je aanvullen met een gebalanceerde kunstmest in beperkte mate. Zo gaan we op lange termijn een goed wortelgestel uitbouwen en toch de nodige bovengrondse groei hebben. In het voorjaar gaat de maaifrequentie minder hoog liggen dan wanneer we een intensieve stikstofbemesting uitvoeren. En doorheen de zomer gaat onze gazon sterker staan tegen eventuele droogte. De kunstmest kan je zelfs best in 3-4 beurten uitvoeren, met 2-4 weken tussen de beurten.

Mijn tip voor bemesting van borders : Als je de kans hebt om goeie afgerijpte stalmest te bekomen, doe dit dan! Ken je een boer in de buurt, ga het hem is vragen. Enkele emmers/bakken volstaan voor enkele vierkante meters. Afgerijpte stalmest mag je gerust vrij dik aanbrengen, en dan onderspitten. Zo brengen we organisch materiaal in de bodem. Dit organisch materiaal houdt de bodem luchtig, het bodemleven blij. En bodemleven (wormen, insectjes etc) die blij zijn, gaan gangetjes graven, waardoor de wortels van onze planten toegang hebben tot lucht, en het water zich goed doorheen de wortelzone kan verspreiden. Het organische materiaal dat wordt afgebroken geeft ook traag de nodige voedingsstoffen vrij. Eventueel kan je een lage N-P-K bemesting bijgeven voor de eerste boost.

En nu allemaal de tuin in!

4 Replies to “(TT) – Het groeiseizoen begint!”

  1. je zou ervan verschieten hoe rustgevend en zo het is 😉
    Terwijl je in de tuin bezig bent kan je rustig mijmeren, maar je zal merken dat je niet veel piekert :d

Comments are closed.