Bio-energie & Biomassa : 1 : Eerste generatie biomassa

Al geruime tijd zijn boeren en wetenschappers een oplossing aan het zoeken voor fossiele brandstoffen. Zonne-energie, zonneboilers etc zijn mechanische oplossingen, maar ook in de natuur zijn oplossingen te vinden.

Zo zijn typische voorbeelden van eerste generatie biomassa hout, stro en koolzaadolie.
Hout kan verbrand worden, in blok of in snipper. Stro kan ook verbrand worden. Koolzaadolie kan aangewend worden voor biodiesel, of als PPO (Puur Plantaardige Olie).

In eerste instantie werd hout gewonnen in bossen, al dan niet aangeplant. De bomen krijgen jaren om te groeien en sterk te worden, voor ze gekapt, gezaagd en gekliefd worden. Stro is een eenjarige teelt, waar we graan winnen voor brood of veevoer en stro om als strooisel te dienen in stallen, of in verbrandingsovens voor warmte en energie te winnen.
In sommige landen wordt hout nog steeds gebruikt in open vuurtjes om te koken. Op verschillende plaatsen leidt dit tot ontbossen, woestijnvorming etc. Het is duidelijk dat dit niet goed is!
Koolzaadolie wordt gewonnen uit Koolzaad. De zaadjes worden geperst (koud of warm geperst), de olie wordt gezuiverd, en daarna aangewend als brandstof.

Andere typische voorbeelden van eerste generatie biomassa of biobrandstoffen zijn suikerbieten, aardappelen, mais, graan.
De ene dient voor biodiesel, de andere voor bioethanol. Biodiesel kan gebruikt worden ter vervanging van gewone diesel, bio-ethanol kan diene voor verrijking van benzine, of als volledige vervanging van benzine.
Over de technische kant van de zaak ga ik het hier niet hebben, maar wikipedia kan u verder helpen!

Het is duidelijk dat de eerste generatie van deze brandstoffen nog niet op punt stonden. Hout wordt gewoon verbrand, en ontbossing zorgt voor teruglopende bosomgevingen, woestijnvorming, erosie etc.
Het winnen van koolzaadolie, of andere olie/ethanol uit andere planten weegt sterk op de cultuurgronden die dienen voor voedselwinning. In tijden waarin de voedselprijzen stijgen komt dit hard over!
Maar later meer over de ethiek van bio-energie.

In volgende posts verduidelijk ik tweede en derde generatie biomassa en bio-energie, en gaan we dieper in op een aantal werkwijzen, ethiek etc.