Het is al een beetje duidelijk dat de eerste en tweede generatie biobrandstof meer nadelen dan voordelen heeft.
Ondertussen is er een verdere ontwikkeling naar derde generatie biobrandstof en biomassa.
Deze 3de generatie kenmerkt zich door een veel hoger aandeel olie in de plantedelen.
De eerste en tweede generatie biomassa wordt gekweekt op velden, waar ze plaats innemen van voedselproductie. De 3de generatie biomassa kan gekweekt worden in bioreactoren. Het zijn namelijk kleine gewassen, wieren en algen.
Open vijvers of gesloten glazen containers bevatten zout water en algen, de algen zetten tot 20% van het zonlicht om in energie. Klinkt veelbelovend he!
Natuurlijk zijn hier ook een aantal problemen. Zo nemen de open vijvers veel plaats in. En wat met het zoute water? Zeewater, of zoet water verzilten?
De gesloten glazen (of polycarbonaat) containers verhogen al het potentieel. Deze kunnen op daken geplaatst worden, of in de nok van serres opgehangen worden.
De algen hebben een opmerkelijk lagere opbrengst in absolute massa, maar het aandeel aan olie in de algen is 10 tot 100 keer hoger.
Een intressante piste voor de toekomst!
Spijtig genoeg gaat deze 3de generatie weggelegd zijn voor grote industriespelers.
In een volgende post ga ik mijn favorieten toelichten 🙂
Ik probeer zo’n zaken toch enigzins positief te bekijken, als je ziet dat Audi Le Mans wint op diesel afkomstig uit gas, gemixt met diesel afkomstig uit afval. Vooral die laatste variant kan een paar problemen tegelijk oplossen, nee?