Opgelet! Dit is geen speelgoed!

Deze middag hoorde ik op de radio een reclamespotje. Reclamespotjes zijn standaard te horen op de radio, voor auto’s, verzekeringen, elektrische/elektronische producten, etc etc. Maar deze middag hoorde ik eentje voor Stihl kettingzagen. En effe later zag ik ook een affiche, zo’n grote, langs de kant van de weg. Voor Stihl kettingzagen.

Ik heb zelf al jaren ervaring met kettingzagen, en heb Stihl gedurende enkele jaren verkocht. En ik stel mij serieuze vragen bij dergelijke reclame. Voor slechts 199 euro kan je een kettingzaag kopen. Dat was voorheen al zo. De Stihl MS170, het kleine instappertje, kost al enkele jaren ongeveer zoveel. Ideaal om brandhout te zagen, of kleine boompjes te snoeien. Maar doorheen de jaren dat ik Stihl verkocht heb ik dikwijls vragen gehad bij wie met dergelijke machines aan de slag ging. Mijn eerste werkdag kreeg ik al bijna een boom op mijn hoofd omdat de “professioneel” nog nooit een boom had omgelegd, en zomaar in het wilde weg begon te zagen. Ik heb kettingen gezien die onder druk sprongen, ik heb zaagbladen gezien die geklemd zaten door een blok hout die wegschoof. Allemaal situaties die vragen om kennis en ervaring.
Op bepaalde kettingzagen hing een zelfklever waar duidelijk op stond dat de machine enkel mocht bedient worden door iemand met de nodige opleiding.
Onze studenten tuinbouw (technisch en beroeps-onderwijs) krijgen cursus over hoe om te gaan met dergelijke machines. In die cursussen gaat het niet alleen over hoe en waar te zagen, maar ook bijvoorbeeld over het onderhoud van de ketting. Want een slecht onderhouden ketting is levensgevaarlijk! Te los op het zaagblad en ze kan er af springen. Te strak op het zaagblad en ze kan breken en weggeslingerd worden. En dat is het goeie scenario. Ze kan ook terugslaan, en dan wordt je geconfronteerd met een ketting met vlijmscherpe tanden die richting je been, hand of gezicht geslingerd wordt. Een ketting die zonder olie draait wordt gloeiend heet, en breekt dan.

Tot voor kort wisten de mensen die er echt nood aan hadden wel waar ze een kettingzaag konden vinden. En bij je keuze werd/wordt je begeleid door een ervaren verkoper.
Door nu reclame te maken voor spotgoedkope kettingzagen wordt een markt aangesneden van mensen die mss beter niet op de hoogte zijn van het bestaan van deze machines. Inderdaad, brandhout zagen kan iedereen, maar voor sommige mensen is een botte boogzaag nog te gevaarlijk. Stel je eens voor dat deze mensen plots denken van “Ik heb toch die kettingzaag, dus ik kan die boom ook wel vellen…”

Ik vrees voor menig kapotte veranda (al dan niet die van de buren), verpletterde auto en vooral, lichamelijke verwondingen door deze reclame.
Ze zouden beter reclame maken voor beschermende kledij, helmen en veiligheidsbrillen. En er een verplicht pakket van maken!

11 Replies to “Opgelet! Dit is geen speelgoed!”

 1. Je hebt een punt maar denk dat dit onmogelijk is om alles in een verplicht pakket te verkopen, ga eens langs bij een doe-het-zelf zaak, daar kan je o.a. ook slijpmachines, (kleine) houthakselaars, lasmachines etc. kopen,

 2. oeps, tekst was nog niet af 🙂
  Om dus verder te gaan met mijn pleidooi: dit zijn ook allemaal machines dat je enige ervaring moet mee hebben om jezelf niet te verwonden (of de handleiding lezen wat de meeste mensen toch niet doen).
  Ook kan Jan met de pet ook gerust langsgaan bij verhuurfirma’s waar je gerust grote graafmachines, professionele hakselaars enz kan huren om je een weekje te amuseren. Uit ervaring weet ik dat deze ook firma’s een “kleine” uitleg geven, geld/waarborg ontvangen en dat is ook alles wat hun verantwoordelijkheid betreft..

 3. WP heeft echt nen edit button nodig mbt comments.

  Ik wou dit nog even kwijt;
  “mensen die mss beter niet op de hoogte zijn van het bestaan van deze machines”
  EINDELIJK, een blogpost die gedeeltelijk over mij gaat!

 4. @Davy je hebt daar een punt dat er eigenlijk veel te veel machines en werktuigen vrij te verkrijgen zijn, die best door een vakman/ervaren persoon gebruikt worden. Nuja, laten we hopen op natuurlijke selectie…

  @cush_ een haagschaar? En ge doet u al pijn met ne rooie rubberen bal… wat gaat dat geven….

Comments are closed.