Een sauteerpan

Een tijdje geleden kreeg ik een mailtje van Goedles met de vraag of ik eventueel eens een nieuwe pan kon gebruiken. En dat kwam goed uit, want mijn Tefal-pan was versleten. En wat bleek? Ik kreeg dan nog wel een Tefal-pan ook!
Bij Tefal hebben ze namelijk een nieuwe serie uit, genaamd “Natura“. Ondertussen heb ik de sauteerpan van 24cm uitgebreid getest, en zeer goed bevonden.
De Natura-reeks zijn potten en pannen van 100% gerecycleerd gegoten aluminium. Voor de stelen en handgrepen van de deksels wordt 30% hout uit PEFC-bossen gebruikt. De verpakkingen worden gemaakt uit gerecycleerd papier! En verder zijn de gekende Tefal-dingen aanwezig, zoals de Thermo-Spot, die van kleur veranderd als de pan op temperatuur is, een harde anti-kleeflaag etc etc.

Allemaal mooi en wel, die verkoopspraatjes, maar hoe is de pan zelf? Ik heb er al vanalles in gemaakt, gaande van worsten gebakken, croque-monsieurs tot een vers vispannetje voor 4 man (waar 2 dagen van gegeten is… veeeeels te veel gemaakt!).
De vorm van de pan (een sauteerpan is hoger dan een gewone pan) is handig voor bijvoorbeeld vispannetjes of dingen die je roerbakt. Het glazen deksel zorgt er ook voor dat de warmte binnen de pan circuleert en heeft dus een positieve invloed op baktijd. Als ik terugdenk aan mijn oude pan merk ik ook dat de nieuwe sneller opwarmt. Dit zou komen door het gegoten aluminium (werden de pannen voorheen geperst of zo? Mss iemand van Tefal die daar een antwoord op heeft?)
De harde anti-aanbaklaag heb ik niet op de proef gesteld. Ik gebruik namelijk alleen houten spatels of kunststoffen spatels in pannen…
En na het bakken komt dan de grote test. De afwas. Ik heb namelijk een hekel aan pannen afwassen. De pan zelf is niet zozeer het probleem, maar de plaats waar de steel aan de pan zit is de ideale plek voor vuil en vet om zich vast te zetten. En de volgende keer bakt dat natuurlijk in. Bij deze nieuwe pan is deze aanhechting gegoten waardoor er een vloeiende overgang is, en het afwassen dus supergemakkelijk wordt.

Een nieuwe pan bakt altijd goed. Maar een nieuwe pan die gemakkelijk afwast? Das een dikke #WIN!!
Op korte tijd is deze pan echt wel mijn favorietje geworden in de pannenkast. (Behalve als het neerkomt op een goed stuk koe of varken te bakken. Dan zweer k nog altijd bij mijn stalen pan met dikke bodem!)

5 Replies to “Een sauteerpan”

  1. Dat vispannetje was overheerlijk! En de pan is ook helemaal goedgekeurd, afwassen en afdrogen was poepsimpel :o)

Comments are closed.