6 maand paleo (à peu près…)

2 januari hebben Kim en ikzelf een keuze gemaakt… We moesten iets doen aan een aantal zaken. Voor mij waren die zaken bijvoorbeeld het kunnen knopen van mijn schoenen zonder in ademnood te geraken of mijn eigen voeten zien in de douche zonder mij voorover te moeten buigen.

Behalve dergelijke zaken hadden we beiden nog een hele resem kleine en grote klachten. Zo sliepen we slecht, waren we nogal humeurig ‘s ochtends, hadden we maag- en darmklachten, waren we nogal snel slaperig na het eten en de lijst gaat door. Volgens Elke zou Paleo ons wel eens kunnen helpen om die klachten onder controle te krijgen. En zo geschiedde. Nieuwjaarsdag was nog old fashioned schransen, drinken en klagen. Maar vanaf 2 januari ging de riem er op.Die eerste maand volgden we samen het #project30 onder professionele begeleiding van Elke. Wat mocht, en vooral, wat mocht niet in die maand? Zeer streng, en met ondersteuning van elkaar hier thuis en de mensen op de Facebook-groep, hielden we ons mooi aan de regeltjes.
De eerste paar dagen gingen vlot, maar tegelijk met de afkick-verschijnselen kwamen ook de oude gewoontes weer bovendrijven. Ik moest er mijzelf aan herinneren dat het echt niet kon, die cola drinken. Ook mijn kookrituelen moesten helemaal omgegooid worden. Zo kookte ik vroeger met volle boter, volle room en stond er quasi dagelijks een of andere vorm van patatjes op het menu. God, wat mistte ik mijn stoemp en puree, en hoe droog kan eten zijn zonder een sausje van bruin bier, sausajuintjes en bakvocht!

Na de 2de week merkten we beiden dat we eigenlijk toch beter sliepen. De afkick-hoofdpijn was ondertussen helemaal verdwenen en had plaats gemaakt voor een opmerkelijk klaar hoofd. En ook onze maag en darmen gedroegen zich. Tegen het einde van de maand had ik meer energie overdag, waar ik een maand eerder in de namiddag slaapdronken een dutje moest doen. Mijn grootste vrees was dat we wel zeer eenzijdig zouden gaan eten. Binnen het whole-30 pakket zijn er ook maar zoveel combinaties te maken. Ik probeerde recepten van Candy’s blog, ik zocht zelf wat bij elkaar, maar het bleef redelijk beperkt. Ondertussen slaag ik er bijna elke dag in om iets origineels uit de potten/wok te toveren!

Nu is het zo dat we na die eerste #project30-maand iets losser omgingen met de regels. Ik speel af en toe wel eens vals, en ook Kim durft al eens een frisdrank te drinken of een boterham te eten. Maar we merken alletwee dat elke keer we vals spelen, we er achteraf spijt van hebben. Niet mentaal, maar fysisch. Ik heb de afgelopen maanden nog 3 keer stoemp of puree gemaakt. Telkens genieten, maar minder dan vroeger, vooral omdat ik na het eten opgeblazen ben en ongelooflijk moe wordt. Mijn maag zit vol, maar ik heb geen voldaan gevoel. Wanneer ik een paleo-schotel eet daarentegen, heb ik een voldaan gevoel, ik heb lekker gegeten en mijn honger is gestild, maar ik ben niet opgeblazen of moe/mottig. Durf ik brood eten, dan heb ik een half uur later gegarandeerd last van maag en darmen. Ook heb ik 2u later een serieus hongergevoel. Eet ik ‘s ochtends een bananenbroodje dan komt de honger tegen de middag maar heb ik ook meer energie in de voormiddag.

Na bijna 6 maand op “dieet” kan ik wel zeggen dat het de goeie keuze was. De meeste klachten die ik had zijn verdwenen, puur door mijn levenswijze aan te passen. Af en toe speel ik vals, maar dat beklaag ik mij meestal snel, en dan besef ik dat ik dat blik cola eigenlijk niet nodig had. Eet of drink ik wat zaken die afwijken van mijn dieet dan krijg ik de nood om veel water te drinken, precies of mijn lichaam heeft een spoeling nodig.

Behalve mij beter voelen ben ik ook wat gewicht verloren. Dat was niet de hoofdzaak van deze nieuwe voedings-/levenswijze, maar leuk meegenomen. Moest ik mijn grootste zonde kunnen laten, en al die lekkere bieren van kant laten, dan zou waarschijnlijk mijn buikske ook verder verdwijnen. Maar zoals ze zeggen, waarom een 6pack hebben als ge ook een vat kunt hebben? Goed materiaal moet onder een afdakske hangen. En zo lang dat afdak geen hangar wordt ben ik al tevreden!